Preview: Canon EF 35mm f/2 IS USM

jesse kraal 2607 0
Tegelijk met de 24-70mm f/4L IS introduceert Canon ook een nieuw 35mm-objectief. Deze EF 35mm f/2 IS USM volgt de weg die is ingeslagen door de 24mm en 28mm f/2.8 IS USM. Reken op een zeer goede bouwkwaliteit, waarschijnlijk flink betere beeldkwaliteit en een hogere prijs.

Net als bij de oude 24mm, 28mm en 35mm's, zijn ook de nieuwe groothoekprime's met stabilisatie duidelijk familie. De behuizingen zijn op details na vrijwel identiek. Ook in het geval van de nieuwe 35m is dat een enorme vooruitgang. De oude was opgebouwd uit goedkoop aanvoelend kunststof en de scherpstelling was niet al te vlot en liet flink van zich horen. Ook de optische prestaties waren met name richting de hoeken niet briljant. Overigens kunnen we dat het objectief niet al te veel kwalijk nemen, deze draait namelijk al ruim 22 jaar mee.

Canon 35mm

Stabilisatie

Had de oude 35mm nog een relatief eenvoudige optiek met zeven elementen in vijf groepen, de nieuwe heeft tien elementen in acht groepen. Aan de maximale lensopening verandert niets, die blijft f/2 en loopt door tot maximaal f/22. Dankzij het vier-stops-IS kun je echter wel tot maximaal zestien keer langer uit de hand fotograferen. Mits je onderwerp stil staat uiteraard en de claim van Canon klopt.

Flink gegroeid

Qua formaat groeit het objectief flink, de lengte bedraagt nu 63 millimeter en is daarmee precies twee centimeter langer dan de oude 35mm. In de breedte komt er een ruimte centimeter bij terwijl het gewicht met zo'n vijftig procent toenam tot 335 gram. De filtermaat bedraagt nu 67mm in plaats van 52mm.

Canon Primes
De nieuwe 35mm is onmiskenbaar familie van de 24 en 28mm f/2.8 IS USM.

Prijs en beschikbaarheid

Canon geeft de EF 35mm f/2L IS USM een prijskaartje mee van 859 euro, vanaf eind november ligt het objectief in de schappen. Net als de EF 24-70mm f/4L IS USM krijgt ook deze 35mm gelijk al de nieuwe Canon-lensdop.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse