Preview: Canon EF 24-70mm f/4L IS USM

Preview: Canon EF 24-70mm f/4L IS USM

jesse kraal 4676 5
Nu Canon met de EOS 6D een 'goedkope' fullframe-camera in het assortiment heeft, is het tijd voor een bijpassende 'high-end kitlens'. De nieuwe EF 24-70mm f/4L IS USM mag deze taak gaan vervullen. Aan de nieuwe standaardzoom hangt een prijskaartje van 1479 euro.

Met een adviesprijs van 1479 euro is de nieuwe 24-70mm f/4L IS een stuk duurder dan de 24-105mm f/4L IS USM, die  als kitlens met alle drie de 5D-modellen is geleverd. Canon Nederland geeft aan dat de 24-105mm vooralsnog ook niet uit de prijslijsten zal verdwijnen. Op papier biedt de nieuwe 24-70mm dus minder voor meer, waarmee hij direct al op achterstand staat. We hebben echter een sterk vermoeden dat Canon de optische prestaties van de 24-105mm ruimschoots heeft weten te overtreffen, daar gaan we in ieder geval wel van uit.

Canon 24-70mm f/4

Compact en licht

Terug naar het objectief zelf, want dat is net als de EOS 6D zelf prettig compact en licht van gewicht. Het gewicht bedraagt 600 gram, de lengte blijft onder de tien centimeter. Dit ondanks de weersbestendige behuizing. Wil je filters gebruiken, dan kom je uit bij 77mm en niet bij 82mm zoals bij de f/2.8-variant. Het optische gedeelte bestaat uit 15 elementen in 12 groepen, scherpstelling gebeurt met een stille USM-scherpstelmotor. Het Hybrid IS-systeem geeft een winst tot maximaal vier stops, vooral voor vaste objecten een waardevolle toevoeging.

Macro

Bijzonder is de macrofunctie, want deze komt met een minimale scherpstelafstand van 0,38 meter en een maximale vergroting van 0,7x behoorlijk dicht in de buurt van een écht macro-objectief. Daarmee is de EF 24-70mm f/4L IS USM wellicht het meest veelzijdige objectief in de hele line-up van Canon. De Hybride IS moet ook bij macro voor goede stabilisatie zorgen, Canon belooft dan ongeveer 2,5 stops winst.

Lensdoppen

Nog voor het einde van november moet het nieuwe objectief al in de winkels liggen. Tegelijk met de nieuwe 24-70mm f/4L IS USM, 'introduceert' Canon ook nieuwe, makkelijker te bevestigen lensdoppen. Deze verschijnen voor het eerst op de 24-70mm en de 35mm f/2, maar zullen vanaf januari 2013 op alle objectieven in het assortiment verschijnen. De oplettende lezer zal overigens al gezien hebben dat de objectieven van de EOS M al zo'n nieuwe lensdop hadden.

Canon Lensdoppen

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Die prijs! 1479 Euro!!!
Alweer een "giller".
De prijzen waarmee Canon het laatste anderhalf jaar nieuwe producten aankondigt slaan werkelijk nergens meer op........

De 24-105mm f/4,0 L IS USM is inmiddels voor pakweg Euro 840,- te koop. (Pricewatch van tweakers.net) Dat is tenminste een realistische prijs.
Canon schijnt te denken dat al haar nieuwe objectieven een gouden vatting hebben?

afbeelding van ADB-fotografie

€ 840,- klinkt inderdaad een stuk vriendelijker dan € 1479,- :) Met als bonus nog een stukje extra zoom :D

afbeelding van Stijn P.

Ze mogen dan wel steeds weer toffe dingen uitbrengen, maar de prijzen zijn echt schrikbarend. Wat te denken van de f/2.8 variant...

afbeelding van canongebruiker

Wat een gezever, als de nieuwe zoomlenzen ongeziene optische prestaties leveren wat is dan het probleem?

afbeelding van Anoniem

"ongeziene" prestaties?
Wat heb je daar nu aan?
Prestaties moet je juist wel zien!!