Preview: Adobe Photoshop Elements 7

Julian 987 0
Recent introduceerde Adobe versie 7 van Photoshop Elements voor Windows. Vanaf oktober ligt het nieuwe beeldbewerkingspakket in de winkels. Wij blikken alvast vooruit op een aantal nieuwe mogelijkheden.

Licht of donker
Gebruikers kunnen voortaan zelf de helderheid van de interface en de organizer aanpassen. Met een schuifbalk in de voorkeurinstellingen maak je het scherm zo licht of donker als je zelf wilt. 
 
Meerdere acties in één stap
Met de nieuwe ‘action player’ kun je meerdere acties met één druk op de knop uitvoeren. Bijvoorbeeld een foto resizen, croppen en voorzien van een titel. PSE 7 beschikt zelf over een aantal voorgeprogrammeerde ‘actionsets’ maar je kunt ze ook zelf maken.

Verbeterde Quick Fix
In de Quick Fix modus los je snel en eenvoudig veel voorkomende problemen op. Naast het verwijderen van rode ogen en verbeteren van huidtonen zijn er nieuwe toevoegingen zoals het witter maken van tanden en blauwer maken van luchten. Deze snelle reparaties worden alleen uitgevoerd op stukken in de foto die je zelf selecteert.

Smart Brush
Met de nieuwe Smart Brush kun je effecten of bewerkingen toepassen op bepaalde secties van een foto. Met een simpele streek selecteert de kwast automatisch onderwerpen, zoals een bloem. Vervolgens kun je kiezen uit meer dan 50 effecten en bewerkingen. De selectie waar de bewerking toegepast wordt kan achteraf nog aangepast worden. Voor elke bewerking wordt een aparte aanpassingslaag (adjustment layer) gecreëerd, je werkt dus altijd non-destructief.

Onder: een nieuwe aanpassingslaag voor elke bewerking

Surface Blur

Met het Surface Blur filter is het mogelijk om oppervlakken te vervagen, met behoud van scherpe details. De optie werd in Adobe Photoshop CS2 geïntroduceerd en vind nu ook zijn weg naar PSE 7. Het filter wordt veel gebruikt voor het ‘verfraaien’ van gezichten. De huid wordt glad getrokken, maar details als de ogen en de mond behouden scherpte.

Scene Cleaner
De nieuwe Scene Cleaner maakt gebruik van de Adobe Photomerge-technologie. Wil je een foto-omgeving ontdoen van toeristen of andere onderwerpen die je uitzicht verpesten, dan heb je meerdere foto’s nodig vanuit hetzelfde standpunt. Open al deze foto’s in de Scene Cleaner en geef met het potlood gereedschap aan welke storende onderwerpen je wilt verwijderen. De Scene Cleaner combineert je foto’s tot één geheel en haalt waar mogelijk de storende elementen weg.

Text Search
Het vinden van foto’s moet met de nieuwe tekst zoekoptie nog makkelijker worden. Je kunt zoeken op naam, tags, datum of meerdere criteria. Zoekopdrachten kunnen naderhand aangepast worden. Voer je eerst ‘boot’ in, dan krijg je alle foto’s met boten te zien (mits je de foto’s netjes van tags hebt voorzien). Voeg je vervolgens ‘rood’ aan de zoekopdracht toe, dan blijven enkel de rode boten over