Preview: Adobe Lightroom 2.0

Redactie 632 0
Adobe Labs warmt ons op voor Lightroom 2.0, de nieuwe versie van het populaire workflowsoftware. De bèta van het pakket mogen we tot 31 augustus downloaden en dertig dagen gebruiken. Een vooruitblik.

 

Zelf aan de slag
Wil je zelf de nieuwste bèta van Lightroom 2 uitproberen? Hier vind je de download.

Deze versie kun je zonder problemen naast Lightroom 1 gebruiken, want hij neemt de oude bibliotheken niet automatisch over. Je moet de foto's dus opnieuw importeren.

Het fotobeheerpakket is krachtiger geworden. Lightroom is de eerste toepassing van de Adobe-vloot die 64-bit-ondersteuning biedt voor de Intel Macs op OS X 10.5 en de Microsoft Vista 64-bit besturingsystemen. Vanaf nu is de gebruiker niet langer beperkt tot het importeren van afbeeldingen tot maximaal 10.000 pixels: de limiet is verhoogd naar 30.000 beeldpunten.

Twee monitoren
Net als Apple Aperture ondersteunt Lightroom 2.0 het werken op twee monitoren, zodat je bijvoorbeeld op het ene scherm de miniaturen in rasterverdeling overloopt, terwijl je op de andere monitor de foto’s schermvullend beoordeelt. Het nieuwe filtervak om je beeldbank uit te ziften, heeft een meer logische  plaats gekregen bovenaan het werkvlak. Verder hebben de ontwikkelaars de interface van het programma verbeterd, maar echt revolutionaire wijzigingen hierin blijven uit.

  

De interface is wat opgepoetst, maar verwacht geen grote veranderingenSmart Collections
Heel interessant is de nieuwe interpretatie van Smart Collections. In de vorige editie konden we met die vondst tijdelijke verzamelingen aanleggen over de normale mappenstructuur heen. Zulke tijdelijke selecties zijn erg handig voor groepsbewerkingen. Vanaf versie 2 zijn die Smart Collections pas echt intelligent en kunnen we aan de hand van criteria (rules) dynamische verzamelingen samenstellen. De manier waarop het programma zelf sleutelwoorden voorstelt, is drastisch verbeterd. Lightroom 2 werkt vlotter samen met Photoshop CS3. Voor een aantal opdrachten spreek je vanuit Lightroom rechtstreeks Photoshop aan: om afbeeldingen te openen als Smart Object, om groepen foto’s tegelijk te openen, om panorama’s en HDR-montages samen te stellen.

 

Opvallend zijn de mogelijkheden om plaatselijke verbeteringen aan te brengen, die uiteraard non-destructief zijn. Om de functie Doordrukken en Tegenhouden op bepaalde zones uit te voeren hoef je niet langer naar Photoshop over te schakelen. Met het nieuwe penseel kan je de tint, helderheid, verzadiging en belichtingsinstelling handmatig wijzigen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie