Pretparken in Nederlands Fotomuseum

Redactie 1325 0
De expositie 'Dream City' laat pretparken zien in landen als Irak en Rwanda. Anouk Stekee maakt hierbij niet alleen foto's, ze ondervraagt ook de bezoekers, medewerkers en oprichters van het pretpark. Vanaf 25 juni is het fotoproject te zien in het Fotomuseum.

Fotografe Anoek Steketee en schrijfster Eefje Blankevoort gingen voor hun fotoproject 'Dream City' naar pretparken in landen als Israël, Turkmenistan, Rwanda, China, Irak en de Verenigde Staten. De culturele, sociale en politieke context van deze plekken verschilt enorm, maar de gelijke achtergrond van de pretparken is voor iedereen kenmerkend; achtbanen, lichtjes, ijskramen en natuurlijk sprookjesdecoren.

Verhalen

Steketee fotografeerde de omgeving, de bezoekers en de medewerkers in de pretparken en vroeg ze naar hun dagelijks leven, hun angsten en hun hopen en dromen voor de toekomst.  Hierdoor kwam Anoek erachter dat achter dit onderwerp vaak een serieuze werkelijkheid schuilgaat.

De expositie in het Fotomuseum toont ruim dertig foto's van 'Dream City' in combinatie met korte verhalen over de pretparken en quotes van de oprichters.


Beeld uit 'Dream City' © Anoek Steketee

Ontsnapping aan de realiteit

In 2006 begonnen Steketee en Blankevoort aan hun eerst pretpark: Dream City in Irak. De kranten stonden vol met berichten over aanslagen, ontvoeringen en sektarisch geweld. In het pretpark troffen zij echter heel wat anders aan. In Dream City liepen de Koerden, Arabieren, Amerikaanse soldaten, christenen, moslims, sjieten en soennieten ogenschijnlijk gemoedelijk naast elkaar. Het pretpark was waarschijnlijk een soort van ontsnapping aan de realiteit.

Boek

De foto's van Steketee en de verhalen van Blankevoort zijn sinds kort ook gebundeld in een boek die dezelfde naam draagt: 'Dream City'. Dit boek is voor 39,50 euro te koop bij de museumwinkel en in de online shop.


Beeld uit 'Dream City' © Anoek Steketee

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie