Pretec 32GB CFast-geheugenkaart haalt 160MB/s

Julian 490 0
Pretec heeft de eerste CFast-geheugekaart geïntroduceerd. Het snelle geheugen is de beoogde opvolger van de CompactFlash-standaard. Camera’s die de nieuwe kaarten ondersteunen, zijn nog niet beschikbaar.

Traditionele CompactFlash-kaarten maken gebruik van de pata-interface, waarmee in theorie een maximale snelheid van 133MB/s mogelijk is. De snelste CF-kaarten halen op dit moment zo’n 50MB/s. De nieuwe CFast-standaard maakt gebruik van de snellere sata-interface, met een maximale snelheid van 375MB/s.

Op de CES heeft Pretec een 32GB CFast-kaart geïntroduceerd. Het gaat om een 32GB model. Later zal een 64GB variant volgen. Met een maximale lees- en schrijfsnelheid van 160MB/s is de kaart ruim drie keer sneller dan de snelste CF-kaarten op dit moment.

Camera’s met ondersteuning voor het nieuwe geheugen zijn nog niet op de markt. Maar de CompactFlash Association zegt dat fabrikanten als Canon en Nikon betrokken zijn geweest met het vaststellen van de standaard en dat camera’s met CFast-geheugenslot op komst zijn.