Poseren voor Erwin Olaf

Redactie 2687 0
Poseren voor de wereldberoemde Erwin Olaf overkomt je niet elke dag. Fotografe en model Irene Hoekstra was één van de gelukkigen die mocht poseren voor de serie 'Hope'.

Hoe is het zo gekomen dat je mocht poseren voor Erwin Olaf?
“Eigenlijk gewoon via een castingbureau. Erwin Olaf had mij gevonden en toen werd ik gebeld door het bureau. Ik kreeg het vervolgens wel een beetje benauwd. Erwin Olaf, dat is toch niet de eerste de beste. Mijn eerste reactie was dan ook: 'Het is toch niet naakt hè?' Ik had namelijk de fotoserie Chess gezien, met allemaal stevige vrouwen in stijgbeugels enzo. Dan had ik het niet gedaan, ondanks dat Erwin Olaf de fotograaf is."

Wat voor verwachtingen had je van tevoren van de fotoshoot?
“Ik was echt heel erg zenuwachtig. Ik moest eerst naar Amsterdam toe om kleding door te passen. Daar was de stylist ook aanwezig en die had de kleding klaar liggen. Zij moest ook alles opmeten om te kijken of alles paste. Dat was natuurlijk leuk, maar ook spannend. Maar ik werd er al heel snel gerustgesteld. Dat was heel ontspannen.”

En hoe was de shoot zelf uiteindelijk?
“De sfeer was heel anders dan ik dacht. Ik had echt heel erg verwacht dat het heel strikt zou zijn en er een gespannen sfeer zou hangen. In de geest van 'ik ben Erwin Olaf en ik zal je wel even vertellen hoe het moet'. Maar het ging heel ontspannen en relaxed.”

Welke voorbereidingen gaan er aan een sessie vooraf?
“Het duurde bijna de hele ochtend. Het was niet echt make-up zelfs; het was meer schmink. Met een airbrush werd ik eerst in één kleur gespoten en toen werden er weer nuances gemaakt om je gezicht weer vorm te geven. Het aanmeten van een pruik was ook een flinke klus.”

Vond je het niet erg om omgetoverd te worden in een oudere vrouw?
“Tijdens de shoot vond ik het niet zo erg. Je weet dan ook nog niet goed wat het resultaat wordt. Dan heb je de foto nog niet gezien. Toen ik de foto’s thuisgestuurd kreeg, moest ik wel even slikken. Toen dacht ik: 'Wil ik wel zo overal hangen?' Maar als je je dan weer bedenkt dat het kunst is en het een enorm bijzondere foto is geworden, dan ben ik er eigenlijk alleen maar supertrots op. Ik ben ook wel blij dat mensen me niet herkennen."


Foto: Erwin Olaf, The Kitchen uit de serie Hope, 2005


Foto: Erwin Olaf, Hope 3 uit de serie Hope, 2005

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie