Portretten van Afrikaanse albinokinderen door Marinka Masséus

Mark IJsendoorn 411 0
De Nederlandse fotografe Marinka Masséus maakte een prachtige fotoserie van Afrikaanse kinderen met en zonder albinisme. Hiermee wil ze aandacht genereren voor de strijd die mensen met albinisme in Tanzania dagelijks voeren om te overleven.

In Centraal-Afrika zijn mensen met albinisme hun leven niet zeker. In Tanzania worden Afrikanen met albinisme gezien als kwaadaardig of brengers van ongeluk, of hun lichaamsdelen worden juist gebruikt in magische drankjes en amuletten. Het bijgeloof rondom albino’s is diepgeworteld is de Tanzaniaanse samenleving. Bovendien hebben ze door hun gebrek aan pigment nog een vijand: de zinderende Afrikaanse zon. De dagelijkse verbranding van de huid resulteert in donkere vlekken en huidkanker.

Fotoserie 'Under the Same Sun'

Fotografe Marinka Masséus wil met haar fotoserie ‘Under the Same Sun’ aandacht genereren voor deze problematiek. De pakkende portretten van Afrikaanse kinderen met en zonder albinisme wijzen vooral op de moeilijkheden van Afrikaanse kinderen met albinisme, die worden gehaat en vernederd, en op jonge leeftijd leren dat ze vervloekt en kwaadaardig zijn. De foto’s benadrukken de schoonheid van deze kinderen en delen een boodschap van acceptatie en gemeenschap.

Hulporganisaties werken hard om het leven van albino’s in Afrika te verbeteren, zoals de organisaties ‘Under the Same Sun’, ‘Stichting Afrikaanse Albino’s en ‘Stichting Inside the Same’.

Bekijk de hele serie op de website van Marinka Masséus.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark