Porta – supersnel webalbums maken

Julian 2384 0
Beschik je over een eigen website en wil je snel en eenvoudig een map foto’s omtoveren tot webgalerie? Met het gratis tooltje Porta heb je het in een paar muisklikken voor elkaar, met de keuze uit flash of html.

Porta werkt uiterst snel en eenvoudig. Tijdens de installatie kun je er voor kiezen om de optie ‘Make Porta album’ toe te voegen aan het rechtermuisknopmenu. Zo kun je met een muisklik een map meteen omzetten in een webgalerie.

Om een galerie te maken kies je een map met foto’s die je online wilt plaatsen. Dit kunnen bestanden in volledige resolutie zijn, verkleinen doet Porta voor je. In het optiemenu kun je verschillende instellingen aanpassen. Je kiest zelf de grootte van je foto’s en thumbnails en of je een watermerk wilt toepassen.

Html of Flash

Je hebt keuzes uit twee soorten webgaleries, html of flash. Voor de laatste variant maakt Porta gebruikt van Simpleviewer, wat bij de installatie is inbegrepen. Voor zowel de html- als flashgaleries zijn diverse ‘skins’ beschikbaar waarmee je de looks van het resultaat kunt aanpassen.In het Edit Album scherm kun je foto’s een titel en onderschrift geven. Ook kun je Porta zelf iptc- of exifdata uit de foto laten halen om te gebruiken als titel. Optioneel kun je een introductietekst schrijven voor je album en een url toevoegen.Na alles naar wens ingesteld te hebben is het een kwestie van op start drukken en enkele seconden wachten. Wel zul je zelf het resultaat moeten uploaden naar je server, een ftp-optie ontbreekt. 

De mogelijkheden van Porta zijn niet uniek, maar de snelheid geeft het programma een een streepje voor op de alternatieven.

Bronafbeelding: Portra-website

Download en voorbeelden

Voorbeelden van de handige webgalerie zijn te vinden op de website van de maker, waar je tevens het programma gratis kunt downloaden. Het programma heeft ook een eigen support-forum, voor vragen en suggesties.