Popview 2009 - Nominaties Lex van Rossen Award

Julian 1028 0
Popview 2009 toont het werk van de genomineerde fotografen voor de Lex van Rossen Award 2009. De tweede editie van de jaarlijkse expositie is gratis te bezichtigen in de Noorderlicht Fotogalerie.

Popview is een Europees platform voor popfotografie dat muziekfotografen onder de 35 jaar de kans geeft om zich buiten de normale context van muziek- en nieuwsbladen, internet en artwork te profileren voor een internationaal publiek.

Een team van fotografen en curatoren heeft een selectie gemaakt van zeven jonge, talentvolle muziekfotografen. Eén van hen wint tijdens het Eurosonic Noorderslag festival de Lex van Rossen Award, een stimuleringsprijs voor de meest veelbelovende Europese popfotograaf. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse muziek­fotograaf Lex van Rossen, die in 2007 op 57-jarige leeftijd overleed, en bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een publicatie in fotografiemagazine GUP.

De expositie valt samen met het muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Ook is gelijktijdig de expositie More intensified! Selections from the Rock Photography of Ken Schles 1993 – 2006 te zien in de Noorderlicht Fotogalerie.

Opening en prijsuitreiking
Donderdag 15 januari om 17 uur opent Jill Furmanovsky, popfotografe en directrice van Rockarchive in Londen de exposities, in aanwezigheid van de genomineerden en Ken Schles.Vrijdag 16 januari om 16.30 uur vindt de uitreiking van de Lex van Rossen Award plaats, in de kleine zaal van Cultuurcentrum de Oosterpoort.

Nominaties


Foto: Danny North

Danny North (GB) raakte geïnspireerd door de muziekmagazines die hij op zijn 16de verslond en volgde een fotografiecursus. Hij werd echter basgitarist in diverse bands. Toen hij als bandmanager opnames maakte – in de oefenruimte, in de studio en tijdens optredens – raakte hij pas definitief verslingerd aan het vak. Voor de New Musical Express reist North inmiddels over de hele wereld. Hij levert foto’s voor The Guardian, The Independent en de magazines Rock Sound, Front en Spin. Sinds 2007 is North de officiële tourfotograaf voor de Kaiser Chiefs. Deze band prijkt op de eerste frontcover die North schoot voor de NME.Foto: Charlie de Keersmaecker

Charlie de Keersmaecker (B) maakt bij zijn opdrachten voor muziektijdschriften met zijn kleine analoge rangefinder camera ook altijd enkele opnames die zijn eigen visie vertolken. Als freelance fotograaf voor onder meer Weekend Knack, Focus Knack, De Morgen magazine, Elle België en OOR heeft hij een persoonlijke band opgebouwd met verschillende muzikanten. Hij volgt hen backstage, tijdens tournees en in de studio en bespreekt zijn werk met hen. Ook de in Popview 2009 getoonde foto’s van dEUS ontstonden vanuit zo’n intensieve samenwerking.