Populariteit compacte systeemcamera's stijgt

jesse kraal 1646 0
Compacte systeemcamera's (csc's) worden met de dag populairder. In de periode van oktober tot en met december 2011, was 21 procent van de verkochte camera's met verwisselbare objectieven in Europa een csc. In Japan bedraagt dat percentage zelfs 50 procent.

Niet alleen laten de cijfers over de laatste drie maanden zien dat de csc's een niet te ontkennen marktaandeel hebben veroverd, ook is er een significant verschil te zien met de drie maanden ervoor. In Europa nam het aandeel van csc's toe van 17 tot 21 procent, in Japan was een stijging waar te nemen van 42 naar 50 procent.

Iets meer dan drie jaar na de introductie van de Panasonic G1, welke als de eerste csc wordt beschouwd, is in Japan dus al de helft van de verkochte camera's met verwisselbare objectieven geen dslr meer.

CIPA
Juli - september 2011. De cirkel verbeeldt de totale markt van camera's met verwisselbare objectieven, de donkerblauwe delen vertegenwoordigen het aandeel csc's. Afbeelding: CIPA

Europa versus de Amerika's

Ook in de rest van de wereld is er volgens de CIPA, dat het onderzoek uitvoerde, een stijging waar te nemen. Na Japan is de rest van Aziƫ de grootste afzetmarkt voor csc's, in de laatste drie maanden van 2011 lag het aandeel daar op 30 procent.

Werden er in Noord- en Zuid-Amerika in de periode juli tot en met september relatief minder csc's verkocht dan in Europa, in de periode oktober tot en met december lag het aandeel csc's juist iets hoger dan in de oude wereld. Alleen in de rest van de wereld werd juist de dslr iets populairder.

CIPA
Oktober-december 2011. Afbeelding: CIPA

De toekomst

Het is vooral spannend wat de cijfers van het eerste kwartaal van 2012 zullen laten zien. Is de stijging in het laatste kwartaal van 2011 vooral te wijten aan de wereldwijde reclamecampagne voor de Nikon 1-serie, of het moeilijk leverbaar zijn van diverse dslr's vanwege overstromingen in Thailand?

Zeker in Europa en de Verenigde Staten is er nog ruimte voor de csc om door te groeien. Wel zitten er de komende tijd veel nieuwe dslr's aan te komen, of zijn deze recent gepresenteerd. De laatste maanden lag de nadruk, wat nieuwe camera's betreft, namelijk meer op csc's dan op dslr's.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse