Polaroid Z340: Nieuwe techniek in een oud jasje

Polaroid Z340: Nieuwe techniek in een oud jasje

jesse kraal 5869 1
Enkele jaren maakte Polaroid bekend te stoppen met de productie van instant-film en zich te storten op digitale fotografie. Hun digitale camera's waren tot nog toe weinig succesvol, maar daar zou met de Z340 wel eens verandering in kunnen komen.

Op het eerste gezicht lijkt de Polaroid Z340 namelijk een ouderwetse, analoge Polaroid-camera. Schijn bedriegt, want de camera is wel degelijk digitaal. De basis wordt gevormd door een 14-megapixelsensor, een lens met vast brandpunt (de beeldhoek wordt niet gespecificeerd) en een ingebouwde Zink-printer. Deze print niet met inkt, maar gebruikt warmte om kleurkristallen in het fotopapier te activeren.


De Z340 lijkt sterk op een 'echte' Polaroid

Polaroidrandje

De foto's die je print hebben een formaat van 3x4-inch, niet geheel toevallig bijna hetzelfde formaat als de klassieke Polaroid 100- en 600-film. Je kunt de foto's randloos printen, maar het is natuurlijk veel leuker om de foto's het bekende polaroidrandje te geven.

Polaroid met lcd-scherm

Net als bij elke normale digitale camera kun je de foto's ook gewoon opslaan, in het geval van de Z340 op een sd-kaart. Bovenop het toestel zit een 2,7-inch lcd-scherm waarop je ook de foto's kunt bijsnijden voordat je ze uitprint.

Polaroid Z340
Zelfs het handvat keert terug op de Polaroid Z340

25 foto's

De camera heeft een oplaadbare batterij waarmee je 75 foto's kunt maken en er 25 kunt uitprinten. In een cassete met Zink-papier zitten 10 velletjes. De camera kost 299,99 dollar, een pakje papier kost net geen twintig dollar. Voor dat geld krijg je drie cassettes en dus dertig foto's.

PoGo

Het is niet de eerste keer dat Polaroid met een digitale camera met ingebouwde Zink-printer komt. De PoGo-camera moest het zonder retro-uiterlijk doen en printte op het minder aantrekkelijke 2x3-inch-formaat. Momenteel verkoopt Polaroid ook weer analoge instant-camera's. Dat zijn eigenlijk geen echte Polaroids, maar Fujifilm Instax'en met een ander logo.

Polaroid Spectra
Even opfrissen: Dit is de Polaroid Spectra of Image-camera. De Z340 heeft nog het meeste weg van dit model

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hans Molzer

-Bericht verwijderd-