Polaroid keert terug als PX

Julian 1571 0
Het ‘Impossible Project’ is gelukt, de directklaar-film keert terug. Voorlopig alleen in zwart-wit en onder een nieuwe naam. De pakjes PX100 en PX600 zijn vanaf 25 maart te koop, bevatten 8 foto’s en kosten 18 euro.

In 2008 stopte Polaroid met de productie van directklaar-film. Ook de fabriek in Enschede werd stilgelegd. Een groep fanatieke Polaroidfans en marketing-guru’s, die ook achter het Lomography-concept zitten, nam de fabriek inclusief bijbehorende apparatuur over.

Het ‘Impossible Project’ ging begin 2009 van start. Met als doel de polaroid-film opnieuw uit te vinden. Impossible was niet van plan een kopie van de oude polaroids te maken, maar wou een nieuw product op de markt zetten.

PX100 en PX600

25 maart is het zover en verschijnen de eerste nieuwe directklaar-films op de markt. Het nieuwe polaroid heet PX en komt voorlopig in twee uitvoeringen op de markt: PX100 en PX600. Beide zijn zwart-witfilms en komen in een verpakking van 8 stuks voor 18 euro.

De films zijn geschikt voor de Polaroid SX-70 en camera’s uit de 600-serie. Na de eerste lichting zwart-witfilms zeggen de makers in de zomer met kleurenfilms te komen.


Voorbeelden

De eerste praktijkshots gemaakt met de nieuwe PX100 film zijn ook al te zien. De bloggers van het British Journal of Photography probeerden een pakje uit. Door de kou leverde dat vooral verkeerd belichte beelden op. De eerste resultaten zijn dan ook wat ‘vaag’. Volgens de testers gedraagt de nieuwe Polaroid-film zich als 779 of Time-Zero film die over de datum is: je weet nooit wat je krijgt.