Plug-in verwijdert 'rolling shutter'-effect

Julian 1536 0
TheFoundry heeft een plug-in ontwikkeld waarmee je het zogenaamde ‘rolling shutter’-effect kunt verwijderen uit video’s gemaakt met een dslr. De plug-in is beschikbaar voor Adobe After Effects.

Het rolling shutter-effect komt voor bij camera’s die gebruik maken van een cmos-sensor. Alle filmende spiegelreflexcamera’s hebben in meer of mindere mate last van dit effect: beweeg je tijdens het filmen de camera zijwaarts, dan worden rechte lijnen schuin weergegeven. Dit heeft te maken met de beeldopbouw. Hoe sneller de sensor, hoe minder opvallend het effect in de video’s aanwezig is.

Om deze beeldvertekening te lijf te gaan is RollingShutter ontwikkeld. De plug-in is compatible met Adobe’s After Effects en Nuke, de eigen videobewerker van TheFoundry. Met nauwkeurige berekeningen weet de plug-in te bepalen welke objecten bewegen, zo kunnen individuele onderwerpen gecorrigeerd worden. In onderstaande demonstratievideo leggen de makers meer uit over het probleem en hoe de plug-in dit weet te corrigeren.

RollingShutter is wel aan de prijs. Voor een licentie voor 1 computer moet 500 dollar neergeteld worden. Je kunt de plug-in echter ook tijdelijk huren, voor iets meer dan 4 dollar per dag.