Plastic panorama-camera: Holga 135 PAN

jesse kraal 2450 0
Tussen al dat digitale geweld zou je bijna vergeten dat er nog steeds analoge camera's worden gemaakt. Holgadirect komt nu met de Holga 135 Pan, een kleinbeeld panorma-camera met verwisselbare objectieven. Verwacht overigens geen Hasselblad Xpan-alternatief.

Holga-camera's staan niet bepaald bekend om hun goede optische kwaliteiten, het zijn zogenaamde toycamera's. Plastic camera's waarvan de charme hem juist in imperfecties, zoals lichtlekken en flare, zit.

De Holga werd oorspronkelijk ontworpen als goedkope camera voor de Chinese arbeidersklasse, maar werd al snel een cultcamera. Nu zijn er diverse varianten op het Holga-thema.

Verwisselbare objectieven

De nieuwste Holga is de 135 PAN. Met deze camera maak je panormafoto's op een dubbel kleinbeeldframe (24 x 72 mm). Als eerste Holga is de 135 PAN voorzien van verwisselbare objectieven. Standaard worden er een 55mm f/8 en een pinhole-objectief meegeleverd. Voor 115,99 dollar kun je er eentje bestellen.

Holga 135 PAN

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse