Pietro Masturzo wint World Press Photo '09

Raymond 597 0
De Italiaanse fotograaf Pietro Masturzo heeft de World Press Photo '09 gewonnen. Hij wint de prestigieuze wedstrijd met een foto van Iraanse vrouwen die vanaf een dak in Teheran protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Vijf Nederlanders vielen in de prijzen.

De internationale vakjury maakte vandaag in Amsterdam de uitslag van de World Press Photo '09 bekend. Inmiddels heeft de fotograaf in een audio-opname zijn reactie gegeven op de onderscheiding. Hij zal 2 mei in Amsterdam tijdens een officiële ceremonie zijn prijs in ontvangst nemen, samen met  een geldbedrag van tienduizend euro en een Canon-camera en -objectief.

Masturzo maakte de foto in een nacht kort na de verkiezingen. Boze Iraniërs schreeuwen hun ongenoegen over het verloop en de uitslag van de verkiezingen letterlijk van de daken.

Juryvoorzitter Ayperi Karabuda over de winnende foto: "De foto laat het begin van iets zien, het begin van een groots verhaal. De foto raakt je, zowel visueel als emotioneel."

Nederlands succes

In totaal zijn vijf Nederlandse fotografen in de prijzen gevallen; een relatief hoog aantal. In de portret-categorie pakte Nederland zelfs alle prijzen. Roderik Henderson werd in deze categorie eerste, Annie van Gemert en Willeke Duijvekam werden respectievelijk tweede en derde.

Kees van de Veen pakte de derde prijs in de categorie 'kunst en entertainment'. Pieter ten Hoopen werd tweede in de categorie 'portretten enkel'.

ANP-fotograaf Robin Utrecht kreeg een eervolle vermelding voor zijn foto van het drama dat zich op Koninginnedag in Apeldoorn afspeelde.

De jury beoordeelde de afgelopen periode in totaal 101.960 foto's. De winnende foto's zijn te bekijken op de officiële website van World Press Photo.


Foto: Pietro Masturzo, 1e prijs World Press Photo 2009

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond