Pierce Brosnan verfilmt levensverhaal Robert Capa (update)

Julian 495 0
Irish DreamTime, de productiemaatschappij van Pierce Brosnan, gaat het levensverhaal van de beroemde oorlogsfotograaf Robert Capa verfilmen. Het is nog niet bekend wanneer de film op het witte doek verschijnt.

Volgens Reuters heeft Brosnans’ productiemaatschappij  regisseur Paul McGuigan aan­getrokken voor de film. De regisseur is bekend van films als “Push” en “Lucky Number Slevin”. Robert Capa, geboren in Hongarije, is een van de beroemdste oorlogsfotografen ter wereld. Hij legde vele gewapende conflicten vast op de gevoelige plaat, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog. In juni 1944 was hij een van de zeldzame getuigen van de invasie van de geallieerden in Normandië.

Capa overleed in 1954, toen hij in Vietnam op een landmijn stapte. Tijdens zijn leven had Capa een affaire met de Zweedse actrice Ingrid Bergman en was hij bevriend met de Amerikaanse schrijver John Steinbeck. Robert Capa was één van de oprichters van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum.

Ook na zijn dood kwamen zijn foto’s regelmatig in het nieuws. Een foto in het bijzonder; over ‘de vallende soldaat’ van Capa werd lang getwist. Zou de foto in scene zijn gezet of niet? Eind 2008 kwam een team van onderzoekers met een conclusie: de vallende soldaat werd écht neergeschoten, maar het gebeurde tijdens het naspelen van gebeurtenissen aan de frontlijn.

Foto: Robert Capa © Cornell Capa, courtesy ICP New York/Barbican Art Gallery

Update 14:59:

Nederlandse productie

Ook de Nederlandse regisseur Menno Meyjes is bezig met een film over Robert Capa. De rol van de fotograaf wordt vertolkt door acteur Adrien Brody, die een paar jaar geleden een Oscar won voor zijn rol in het oorlogsdrama The Pianist.

De opnames zouden begin volgend jaar moeten plaatsvinden. Mits het budget van 15 miljoen euro rond is. De film gaat zich met name concentreren op de Spaanse Burgeroorlog.