Picture This: fotowedstrijd tegen armoede

steven 634 0
In Johannesburg is de tweede jaarlijkse 'Picture This' fotowedstrijd gelanceerd. De wedstrijd, met als titel 'Picture This: We Can End Poverty', is open voor zowel amateurs als professionals.

Picture This heeft als doel om te laten zien wat er in verschillende landen zoal wordt gedaan om de millenniumdoelstellingen te behalen. Het UNDP heeft in samenwerking met Olympus en de stichting Agence France-Presse de fotowedstrijd gelanceerd.

Deelnemers mogen maximaal drie foto's inzenden die laten zien welke progressie er wordt geboekt. Bij voorkeur in een ontwikkelingsland, op het gebied van een van de acht doelstellingen.

Doelstellingen / Thema's

  • Het uitbannen van extreme armoede en honger
  • Het bereiken van een universele basiseducatie
  • Het bevorderen van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen; het versterken van de positie van vrouwen
  • Het verminderen van kindersterfte
  • Het verbeteren van gezondheid van moeders
  • Het bestrijden van HIV/AIDS, malaria en andere ziekten
  • De bescherming van een duurzaam leefmilieu
  • Het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling

Een jury zal van alle inzendingen drie foto's van amateurs en drie foto's van professionals aanwijzen als winnaar. Ook wordt er een 'People's Choice'-award toegekend. De winnaar in deze categorie wordt gekozen door het publiek, dat kan stemmen op de inzendingen.

Prijzen

De winnaars van zowel de amateur als de professionele catergorie winnen een Olympus camera. De beste twee foto's uit beide categorieën en de winnaar van de publieksprijs winnen een Olympus E-3 Body met Zuiko Digital 12-60mm SWD lens. Nummers twee krijgen een Olympus E-620 Body met Zuiko Digital zoom lens en de derde prijs winnaars een u-TOUGH 8000. Ook worden de winnaars van de eerste prijzen in beide categorieën en de winnaar van de publieksprijs ingevlogen naar de prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling in New York.

Tentoonstelling

De winnende foto's worden gepubliceerd op de websites van de sponsors en worden getoond in minstens twee tentoonstellinen, in Japan en de Verenigde Staten. Ook zijn de foto's te zien tijdens de VN-Top om zo de doelstellingen een menselijk gezicht te geven.

Dit jaar valt de wedstrijd dan ook samen met de VN-Top over de milleniumdoelstellingen die in september in New York gehouden wordt. Antonio Banderas, tevens VN-goodwill ambassadeur is één van de vijf juryleden die de winnende foto's zullen kiezen.

De andere vier juryleden zijn professionele fotojournalisten: Alexandra Avakian en John Isaac, beide veelvuldig onderscheiden als fotograaf, en Mark Garten, hoofd van UN Photo en Paola Messana, AFP Bureau Chief in New York.

De deadline voor het insturen van foto's is 16 juli 2010

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven