Piclet roept op tot revolutie tegen stockgiganten

Redactie 1870 0
De Britse fotografenorganisatie Piclet wil een revolutie beginnen tegen stockgiganten als Getty Images en Corbis. Volgens de organisatie worden inkomsten niet eerlijk verdeeld, dus roept Pictlet fotografen en sympathisanten op om de strijd aan te gaan.

Piclet wil foto- en internetliefhebbers samenbrengen voor innovatie, samenwerking en een eerlijke verdeling van de winst en voordelen van stockfotografie. Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt namelijk dat Getty Images en Corbis zo'n tachtig procent van de wereldmarkt beheren als het gaat om afbeeldingen. Van de foto's die de stockfotobedrijven online verkopen, ontvangen fotografen echter maar vijftien tot twintig procent royalties.

The web's photography war

Fotografenorganisatie Piclet is het niet eens met deze verdeling en dus zijn ze 'the web's photography war' begonnen. De actiegroep gelooft namelijk dat fotografen en gebruikers nog niet alle voordelen van innovaties en investeringen in stockfotografie hebben gezien.

Om de strijd te steunen, vraagt Piclet om het initiatief te delen via sociale netwerken. Zo hebben ze een afbeelding op hun website staan met al hun argumenten. Door het delen van deze plaat laat je zien dat je achter Piclet staat in de 'fotografenoorlog'.

Achterliggende gedachte

De revolutie is niet allen opgezet omdat Piclet vindt dat de rechten van fotografen beschermd moeten worden. De organisatie ziet meer belemmeringen: 'Om de stockfotoindustrie bij te houden, moeten fotografen steeds nieuwere apparatuur aanschaffen. Ook moet de fotograaf vaker moeten reizen en eventuele werknemers meer betalen. Iets wat de aankomende jaren waarschijnlijk blijft toenemen', aldus Piclet.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie