Einde voor Photoshop CS, Creative Cloud is de toekomst

Photoshop CS ten einde, Photoshop CC (Creative Cloud) is de toekomst

jesse kraal 39381 27
In een open brief op de website heeft Adobe aangekondigd dat er geen Photoshop CS7 in de winkel komt te liggen. In plaats daarvan wordt er volledig ingezet op digitale abonnementen via Adobe Creative Cloud. Nieuwe ontwikkelingen zullen dan ook voorbehouden blijven aan abonnementhouders.

Het laatste jaar is duidelijk geworden dat Adobe steeds meer inzet op het aanbieden van software vanuit de cloud in plaats van de losse verkoop van pakketten. Nu blijkt dat er geen 'volgende' versie komt van Photoshop CS, maar nieuwe ontwikkelingen direct worden toegevoegd aan de Creative Cloud-versie van het bewerkingsprogramma. Innovaties, zoals de 'camera shake reduction tool' zullen dan ook voorbehouden blijven aan gebruikers met een abonnement. Vanaf juni zijn de nieuwe functies beschikbaar via de Creative Cloud.

Als Creative Cloud-gebruiker heb je dus altijd de beschikking over de laatste versie, met ondersteuning voor de nieuwste camera's en objectieven. Qua prijsstelling zouden de abonnementsgelden overeen moeten komen met de kosten van het losse pakket uitgesmeerd over achttien maanden, de gemiddelde levensduur van een Photoshop CS-versie.

Abonnementsprijzen

Wil je alleen de beschikking over Photoshop, dan kun je een jaarabonnement afsluiten voor 24,59 euro per maand. Heb je nu al een volledige versie van Photoshop CS3 of later, dan betaal je het eerste jaar 12,29 per maand voor Photoshop uit de Cloud.

Voor het volledige arsenaal aan Adobe-programma's betaal je 61,49 euro per maand op jaarbasis of 92,24 euro als je op elk moment wilt kunnen opzeggen. Je kunt dus ook voor één maand het volledige pakket gebruiken als dat voor een opdracht nodig hebt. Heb je CS3 of later, dan krijg je het volledige pakket het eerste jaar voor 36,89 per maand, klanten met CS6 betalen 24,59. Deze prijzen zijn op basis van een abonnement met de duur van een jaar. In alle gevallen krijg je beschikking over 20GB aan opslagruimte in de cloud.

Voor Lightroomgebruikers verandert er op het moment overigens niets, Lightroom 5 zul je dus gewoon in de winkel kunnen kopen. Lightroom is overigens ook onderdeel van de Creative Cloud, dus als je een abonnement hebt op de volledige Creative Cloud, dan hoef je Lightroom niet los aan te schaffen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Harry S

Maar hoe zit het met externe filters, werken die in de cloud: bijvoorbeeld NIK?

afbeelding van Julian

Jahoor, het werkt exact hetzelfde. Als je Creative Cloud gebruikt installeer je de programma's ook lokaal. Het is de licentie die verschillend is.

afbeelding van Marco M

Adobe heeft in de gaten dat er minder illegale kopieën van PS in omloop zijn en mensen eerder geneigd zijn om voor CC te gaan, op basis van de maandprijs. De investering is voor een particulier een stuk beter te behappen op deze manier. Een officiële versie van PS CC voor nog geen 25 euro per maand lijkt mij voor de meesten te doen.

afbeelding van Anonymous

Hét moment om over te schakelen op vrije software als Darktable en GIMP

afbeelding van damaster

Deze twee pakketjes kun je absoluut niet vergelijken met Photoshop CS. De verschillen zijn overduidelijk te groot.
Misschien dat wij Nederlanders gewoon moeten leren te betalen voor wat we willen? ;o)

afbeelding van Van zanten

Betalen wij al niet genoeg gezien de huidige economische situatie met al zijn prijstijgingen, pensioenverlagingen en bezuinigingen?
Mischien dat het tijd word voor ''ons Nederlanders'' om genoegen te nemen met minimale middelen en beter te leren fotograferen i.p.v. bewerken.
ik stap definitief over op Corel.

afbeelding van Marco M

Een product dat je wilt gebruiken, vergelijken met de huidige economie is wel heel erg krom.
Je bent niet verplicht om over te stappen. Als de huidige PS versie voor jou voldoet, dan kost het je geen cent meer. (En de huidige versie kan veel meer dan Corel)
Vanuit dat oogpunt is het overstappen op Corel dus juist duurder dan bij de huidige versie PS blijven.

Je opmerking over beter fotograferen laat ik links liggen. Als sinds de eerste dag worden foto's bewerkt dmv maskers, verloopjes, doordrukken, beeldvervanging, retouche, etc etc. We doen het nu alleen digitaal.

afbeelding van AdobiNator

Wat heeft Adobe te maken met het feit dat benzine, brood en andere dingen flink duurder zijn geworden.
Adobe koos een Craetive oplossing in deze tijden van crisis.
Chapeau daarvoor !

afbeelding van Johan

R.I.P Adobe

afbeelding van Anonymous

Als je verbinding uitvalt of als je op een plek wilt werken waar geen internetverbinding is, kun je dus niet in Photoshop werken. Of vergis ik me?

afbeelding van Pieter Ratering

Je vergist je. CC hoeft slechts af en toe contact te maken met Adobe om te controleren of je nog betaald hebt. Alle software is lokaal geinstalleerd maar stopt met werken als men merkt dat het abonnement is afgelopen.

afbeelding van janjbr@gmail.com

Je huurt dus werkelijk alleen maar lucht, ik voel nattigheid.

afbeelding van Pieter Ratering

Adobe vergeet dat ze nooit zo groot geworden waren als er nooit illegale kopieën in omloop waren geweest. Elke particuliere gebruiker begint daarmee.
Ik gebruik vnl. Photoshop en Dreamweaver. Dat moet neerkomen op 600 euro/jaar. Ik upgrade altijd ca. 1x/2 jaar à 500 euro voor een complete Web/Design-Premium editie. Dit is roofbouw.
Het zou inderdaad wel eens het einde van Adobe kunnen betekenen. Het laten vallen van diverse iOS-apps was al een slechte voorbode.

afbeelding van Marco M

Ik denk dat u hier een grote denkfout maakt. De illegale kopietjes kosten Adobe alleen maar geld, dus ze kunnen er niet groot van geworden zijn. Illegale kopieën helpen je aan naamsbekendheid, niet aan cash.

afbeelding van Pieter Ratering

Dan begrijpt u me verkeerd. Het is heel goed mogelijk dat ca. 80% van de gebruikers van Photoshop een illegale versie gebruikt. Adobe is een heel erg groot bedrijf. Die 80% illegale gebruikers zullen NOOIT Photoshop kopen. Deze actie zal hen dus geen extra profits opleveren. Het zal ze echter wel in een kleine elitaire hoek duwen en ze lopen het risico hun grote naam op deze manier te verliezen.
Deze actie ondernemen ze nu waarschijnlijk omdat het economisch niet zo best gaat en dat voelt Adobe ook. Ze hebben uiteraard een grote installed base die de CC-abonnementen wel gaat nemen. Voor individuelen zoals ik die het net op kon brengen om ca. 1x per 2 jaar een upgrade te kopen is de optie van 65 euro per maand niet op te brengen. Voor mij is het dus straks einde verhaal.
Misschien wel goed om te weten dat er een petitie is om Adobe te vragen toch er van te overtuigen af te zien van het verplichte abonnementen-model:
www.change.org/petitions/adobe-systems-incorporated-eliminate-the-mandat...

afbeelding van damaster

U bekijkt het naar mijn mening te eenzijdig. Als 80% van de gebruikers illegaal was, dan zou Adobe nooit zo groot zijn als ze nu zijn en zou de BSA veel actiever zijn voor hen.

U bericht bevat ook wat fouten:
Om een juiste weerspiegeling te geven, een CC abonnement op Photoshop kost geen 65 Euro, maar (afgerond) 25 Euro. Dat is dus 61,5% voordeliger dan u schrijft. (U kiest niet de vinger, Photoshop, maar de gehele hand: alle Adobe producten)

Voor die 25 euro krijgt de gebruiker iedere update en upgrade die er uit komt, zonder daar extra voor te betalen. Een gebruiker kan dus 3 jaar een CC abonnement op Photoshop nemen voor de prijs van één doos in de winkel.

En verwar een update niet met een upGRADE. (Update is een softwarecorrectie, upGRADE is een software vernieuwing/uitbreiding)

Updates zijn bij Adobe altijd gratis geweest. Upgrades kan de gebruiker naar vrije wil aanschaffen. Als men tevreden is met wat hij heeft, is het niet nodig. Als u er voor kiest om over de laatst nieuwe functies te beschikken, is dus vrije keuze. Adobe verplicht u tot niets.

Deze vorm van 'gespreide betaling' is voor velen die graag netjes betalen voor een softwarepakket misschien juist dé manier om het eindelijk te gaan gebruiken.

Als iemand het nieuwste model camera aanschaft moet hij de volle prijs van de nieuwe camera betalen en dat doet hij gewillig. De fabrikant geeft je géén korting omdat je al een camera van hen hebt. Adobe doet dat wel. Waarom mekkeren mensen dan over de prijs van een software upgrade?
Als je het te duur vindt, koop het dan vooral niet!

Ik bezit Photoshop al jaren, ik koop iedere grote upgrade.
Ook ik ben tegen deze CC versie, maar om een heel andere (steekhoudende) redenen:

Het grootste bezwaar is dat de gebruiker nooit eigenaar van de software wordt.
Daarnaast kan de gebruiker niet meer 5 jaar (of meer) vooruit na de aanschaf van 1 versie. Als hij hetzelfde geld uitgeeft, is hij er na ~3 jaar doorheen en moet zijn abonnement stoppen. Dan kan hij het pakket niet meer gebruiken en zijn veel bestanden dus waardeloos geworden.

En die petitie, ach, prima. Vooral doen. Alle kleine beetjes helpen.

afbeelding van Dave__

Ook als je een programma koopt, word je nooit eigenaar van het programma!. Je koopt slechts het recht om het programma te installeren en te gebruiken, Zie de licentieovereenkomsten, die altijd bij de installatie worden vertoond.

afbeelding van Anonymous

dit word ook het einde van alle foto bladen met hun bewerking voorbeelden in photoshop
je kunt er van uit gaan dat bijna 80% van de cs gebruikers illegaal het programma gebruiken. als dit weg valt staat er straks misschien alleen nog in de bladen hoe je met gimp werkt

afbeelding van Pieter Ratering

En denk eens aan al die Photoshop-handboeken in de winkel. Dat is straks ook voorbij.

afbeelding van Anonymous

en niet te vergeten in Amerika Napp met kelby aan de top weg dvd lessen opleidingen en Photoshopworld

afbeelding van cfgr

Knap! Formidabel! Enorm! Alleen bekruipt me een naar gevoel als ik moet denken aan het online te gebruiken programma Tinkercad (vrij eenvoudig maar voldoende krachtig 3D cad) Prachtige dingen in gemaakt (en samen met mij vele honderdduizenden)tot...en je voelt'm al aankomen: eensklaps een email met de doodleuke melding dat ze er mee ophouden. Dag met het handje. En de betaalde centen voor het online abonnement zijn uiteraard ook ribbedebie. En welk verhaal heeft de (trouwe) gebruiker in deze? Noppes drolles niks niemendal. Arme gebruiker: *zucht*

afbeelding van Marco M

Lees nou even voordat je schrijft :)
Je runt Photosho niet vanaf een andere computer, maar gewoon vanaf je eigen comuter.
Look before you leap!

afbeelding van Anonymous

als ik online wilde werken gebruikte ik deze wel
en ook nog 0,0 per maand
http://pixlr.com/editor/

afbeelding van Anonymous

Adobe heeft gekozen voor de maandelijkse controle op je software dit is voor hun misschien logisch ,maar met lightroom en elements heb je nog genoeg keus (voor 99% van je bewerking).
corel is geen optie ik heb proefversies uitgeprobeerd en het werkt gewoon slecht (traag voortgangsbalkje enz)

maar waar ik me wel zorgen om maak is het dng profiel. Want met het gemak van de ommekeer om software te leasen is dit dan nog wel veilig?
Adobe zegt dat dit een open standaard is om altijd je bestanden te kunnen openen
maar hier zijn ook steeds updates van en dus geen standaard.
kunnen we adobe vertrouwen of hebben zij ons over een paar jaar in de houdgreep en onze bestanden in gijzeling voor een maandelijks tarief?

afbeelding van Marco M

DNG is een bestandsformaat dat door alle softwarehuizen ondersteund wordt of gaat worden. Het is een gratis standaard, in tegenstelling tot bijv. JPG, TIFF en GIF.

afbeelding van Marco M

Kosten van Photoshop CC nader bekeken (engelstalig)

http://www.thephoblographer.com/2013/05/18/infographic-the-cost-of-adobe...

afbeelding van Dirk Kuijt

Grappig hoe veel mensen reageren dat ze nooit meer Adobe producten gaan gebruiken omdat ze de conclusie maar trekken dat het straks niet meer illegaal verkrijgbaar is?
Windows controleert al jaren via Internet of de licentie juist is, maar voorlopig kan je alle Windows versies gewoon illegaal installeren...

Dat zal met CC niet anders zijn. 17 juni worden de CC apps gelanceerd.
Ik vermoed dat voor 1 juli de eerste keygens al online staan...

Desalniettemin heb ik na jaren nu juist gekozen om wel te gaan betalen, omdat ik dit model fijner vind dan in 1x een berg geld te betalen, om na een jaar weer hetzelfde te doen voor de nieuwe versie...

Nu heb ik een abo en kan ik alle Adobe apps downloaden op 2 machines...