Photokina: Ricoh-nieuwsupdate en GR Lens A12 hands-on

Raymond 766 0
Ik begon de Photokinadag vandaag met een bezoekje aan de Ricoh-stand. Het doel: nieuws lospeuteren over de tot nu toe in mysterie gehulde GXR-module met Leica M-vatting. Ook mocht ik de nieuwe A12 28mm f/2.5-module met APS-C-sensor even proberen.

Bij navraag naar de Leica M-module werd Ricoh-topman Peter Voehringer wat stil. Een Ricoh-medewerker achter hem begon te lachten. "Weer iemand die ernaar vraagt", kon ik met mijn Duitse taalkennis nog opmaken. Veel kon hij er niet over zeggen, maar wist nog wel te melden dat het op de planning staat voor het voorjaar van 2011.

Het eerste wat me opviel aan de A12 GR Lens was zijn relatief compacte omvang. Ricoh heeft gekozen voo het pancake-concept, en is daarin geslaagd. Testsamples mocht ik niet schieten, want het getoonde model had nog firmware met een beta-sticker. De A12 is gepand voor begin december en testfoto┬┤s met het preproductiemodel werd me ten strengste verboden. Opvallend was verder de vlotte en stille autofocus, die ook in de beperkte lichtomstandigheden nog vrij nauwkeurig leek te werken. Een prima eerste indruk.

Firmware-update

NIeuws had Voehringer ook. Binnen twee tot drie weken komt er een firmware-update voor de A12 50mm f/2.5 macro-unit, welke voor een flink snellere autofocus moest zorgen. Het viel me inderdaad op dat het geshowde model met de beta-firmware behoorlijk vlot scherpstelde voor een macro-objectief. Ricoh lijkt hier dus echt significante verbetering te gaan boeken.

De eerste indruk van de RIcoh A12 28mm f/2.5 is postitief. Goede autofocus, stille werking en een compact formaat.


Ook genoeg aandacht voor de relatief nieuwe CX4-compactcamera van Ricoh.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond