Photokina: Prototypes en cocktails bij Carl Zeiss (video)

Julian 1843 0
Carl Zeiss pakt uit op de Photokina met prototypes van haar nieuwe objectieven, maar ook kun je het assortiment aan hoogwaardig glaswerk zelf uitproberen op je camera. Met een beetje geluk loop je Michael Pollmann tegen het lijf en scoor je nog een cocktail ook.

Dr. Michael Pollmann is Consumer Lenses Product en Program Manager van de Carl Zeiss Camera Lenses Division en verantwoordelijk voor de nieuwe objectieven die de objectievenfabrikant tentoonstelt op de Photokina.
Tijdens ons bezoek aan de stand liepen we Pollmann tegen het lijf, hij is zelf aanwezig op de beurs om vragen te beantwoorden. Dat kan een leuk gesprek opleveren over Distagons, axiale chromatische aberraties, of andere diepgaande aspecten van het glaswerk dat we op onze camera's schroeven.

Michael Pollmann
Dr. Michael Pollmann - Foto © Carl Zeiss

Prototypes

Achter glas zijn de nieuwste prototypes van Carl Zeiss te zien. Te beginnen met de Apo Sonnar T* 135mm f/2. Daarnaast ligt de Distagon T* 55mm f/1.4, een enorm objectief met filterdiameter van 82mm, dat uitstekende beeldkwaliteit moet bieden op camera's met meer dan 30 megapixels. Carl Zeiss is van plan een hele serie objectieven te maken, die boven de 'gewone' line-up geplaatst wordt.

Tot slot vinden we er de nieuwe autofocusobjectieven voor Sony NEX en Fujiflm X. Alleen de 12mm f/2.8 en 32mm f/1.8 zijn te zien. De 50mm f/2.8 Macro ontbreekt in de vitrine.

Carl Zeiss prototypes
Prototypes van de Carl Zeiss 12mm f/2.8 en 32mm f/1.8

Zelf aan de slag

De nieuwe objectieven mag je helaas nog niet uitproberen. Wel kun je terecht voor het bestaande assortiment. In het midden van de stand is een landschap gecreëerd waarop je je kunt uitleveren met het glaswerk.

BlackMagic

Leuk detail is de aanwezigheid van een BlackMagic. Een videocamera die raw-video in 2,5k-resolutie schiet met prijskaartje van 3000 dollar. Mocht je hands-on-ervaring op willen doen met de BlackMagic, dan kun je dus terecht bij Carl Zeiss-stand. Uiteraard zit er een CP.2-objectief op.

Cocktails

Ook Nokia heeft een hoekje op de stand, de high-end smartphones van de Finse fabrikant gebruiken immers glaswerk van Carl Zeiss. Om niet onder te sneeuwen in al het geweld en ook wat aandacht te trekken, heeft Nokia iets slims bedacht. Toen wij een kijkje op de stand namen kregen we direct een caipirinha overhandigd door de vriendelijke dames van Nokia. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.