Photokina: Pentax K-m met lichte objectieven

Julian 868 0
Pentax introduceert een nieuwe lichtgewicht instap-dslr met eenvoudig bedieningsconcept, zo zegt de fabrikant. Daarnaast verschijnen twee nieuwe, verkleinde kitlenzen. De 18-55 en 50-200 mm DA L, waarbij de staat de L voor 'lichtgewicht'.

Pentax K-m – lichtgewicht spiegelreflex
De behuizing en objectiefvatting van Pentax' nieuwe instapmodel zijn vervaardigd uit gewichtsbesparend kunsttof. De K-m is het lichtere zusje van de K200D en weegt 525 gram. Gebruiksklaar met 18-55 mm kitlens 790 gram schoon aan de haak.

De doelgroep zijn amateurfotografen die overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflextoestel. Daarom is de werking van de camera aanzienlijk vereenvoudigd. De Pentax K-m beschikt onder andere over het Pentax stofverwijderingssysteem (DR), de Pentax bewegingsreductie (SR) op CCD-niveau, uitgebreide opnameprogramma’s en digitale Preview.

Specificaties
De 10.2-megapixel CCD is een oude bekende. Deze is namelijk ook te vinden in de Pentax K200D en K10D. Op de meeste gebieden doet de Pentax K-m iets onder voor de zwaardere K200D, zo is de K-m uitgerust met 5 focuspunten en is de behuizing niet stof- en waterdicht. Wel is de K-m met 3,5 fps iets sneller en ook de ISO-waarde gaat een stapje hoger, tot ISO 3200. Ons valt op dat voor de stroomvoorziening weer gebruik gemaakt wordt van AA batterijen. Handig, want je kunt ze vrijwel overal krijgen, maar in een 'lichte' DSLR lijkt het ons een wat vreemde keuze. De vier batterijen voegen flink wat gewicht toe aan de camera, iets wat bij de K200D ook goed te merken is. 

Kleine kitlenzen
Getuige het nieuwe Micro Four Thirds concept en de camera's die daar op volgen moet alles tegenwoordig steeds kleiner. Pentax geeft daar op eigen manier gehoor aan, door twee vernieuwde, lichtere, kitlenzen in het leven te roepen. De  smc PENTAX-DA L 18-55mm F3.5-5.6 en de  smc PENTAX-DA L 50-200mm F4-5.6 ED.

Prijs en beschikbaarheid
De Pentax K-m en nieuwe kitlenzen zijn vanaf November 2008 verkrijgbaar. De kit met 18-55 DA L objectief gaat 499 euro kosten.