Photokina: Ook plek voor persoonlijke en gevoelige foto's (video)

Redactie 690 0
Emotioneel, intiem of gevoelig zijn niet bepaald termen die als eerste in je opkomen als je aan de Photokina denkt. Toch hangen er genoeg foto's, soms wat verstopt, die heel persoonlijk zijn. Een oase van rust tussen het neongeweld.

Midden in de centrale looproute door de Koelnmesse staat een kleine expositie van Duitse amateurfotografen. Het zijn alleen wel amateurs die hun foto in een Duitse krant hebben zien staan. De meeste ge├źnsceneerd, maar allen van een professionele kwaliteit. Het is dat ons vertelt werd dat ze door amateurs geschoten waren, anders had niemand dat er achter gezocht.

20x24 Polaroids

We vervolgden onze rondleiding, wederom verzocht door Spotlight Tours, naar de fotoserie van Tim Mantoani. Hij legde beroemde fotografen met hun nog beroemdere foto's vast, op 20x24 Polaroids. Besteden wij in het volgende magazine aandacht aan een fotografe uit New York die met zo'n bakbeest werkt, Tim opereerde vanuit San Francisco. Door de exclusieve camera kreeg hij zelfs de meest onbereikbare fotografen eenmalig voor de lens.

Unicef

Naast deze persoonlijke foto's doet onder andere Unicef een duit in het zakje als het gaat om gevoelige platen. Met hun 'Photo of the Year', dit jaar in het teken van kinderen, weten ze zelfs de meest koelbloedige kijker te raken. De pas zat er echter goed in, er is immers teveel om te zien. Zelfs de Olympus-stand heeft een hoekje ingeruimd om wat intieme foto's te tonen. 

Geleende tijd

Veel intiemer dan de fotoserie 'On Borrowed Time' wordt het echter niet. Een broer die zijn aan kanker lijdende zus fotografeert tijdens haar laatste levensjaren grijpt je aan. Dat je ook dit soort fotoseries op de Photokina kan vinden weten helaas lang niet alle bezoekers. Een momentje van bezinning.

Vrouwen

Als cadeautje nam de tourguide ons nog even mee langs de serie 'Woman', van de Japanse fotograaf Masaya Wakamura. Naakt doet het natuurlijk altijd goed en als het daarnaast ook nog eens op mooie foto's staat, vormt dat de perfecte combinatie. Wederom vormt een rondleiding langs een aantal fotoexposities een opbaring. Op de Photokina is onverwacht plaats voor persoonlijke gevoelens.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie