Hands-On: Fujifilm X-E1

Photokina: Hands-On met de Fujifilm X-E1, XF1 en veel fotografie

Julian 3471 0
De stand van Fujifilm laat veel werk zien dat geschoten is met camera's van de fabrikant, in indrukwekkende formaten. Op het podium staan diverse sprekers die vertellen over het werken met de camera's. Ook kun je de nieuwste Fuji-camera's aan de tand voelen.

De stand van Fujifilm is aangekleed met veel grote foto's. Bij de foto's zie je staan met welke camera, lens en instellingen het beeld is gemaakt. Dat werkt inspirerend, want het zijn erg mooie beelden en de kwaliteit van de afdrukken (uiteraard op Fuji-materiaal) is uitstekend.


Dit is wel even wat anders dan samples bekijken op je beeldscherm

Hands-On: Fujifilm X-E1

Wij waren vooral benieuwd naar de Fujifilm X-E1, het goedkopere broertje van de X-Pro1. De modellen die je onder streng toezicht van Fujifilm kunt uitproberen zijn nog in preproductiefase, de firmware is nog niet definitief.

X-E1 Hands On

We kregen een eerste indruk van de autofocussnelheid. De X-E1 lijkt nauwkeurig scherp te stellen en op de met lampen verlichte beursvloer hadden we weinig problemen met de autofocus. Wat snelheid betreft loopt de Fujifilm nog wel achter op de nieuwste MFT-camera's en ook de NEX-camera's met fasedetectiepixels houdt de X-E1 niet bij, maar langzaam is de camera zeker niet.

De E-X1 heeft geen hybride zoeker maar een elektronisch exemplaar. De oled-zoeker kennen we onder andere uit de A77. Ons viel op dat overschakelen van het lcd naar de elektronische oled-zoeker niet razendsnel gaat. De sensor detecteert dat je je oog aan de zoeker zet, maar het duurt dan ongeveer een halve seconde voordat je beeld ziet. Mogelijk kan de definitieve firmware hier nog wat verbetering in brengen.

X-E1 achterkant

Fujifilm XF1

Ook konden we de stijlvolle Fujifilm XF1 uitproberen. Het mechanisme om de camera aan te zetten vergt wat gewenning vanwege de ietwat ingewikkelde handeling waarbij je het objectief moet uitschuiven. Scherpstellen doet de compact erg vlot. De afwerking komt wel wat minder hoogwaardig over dan die van de Fujifilm X10.

Fujifilm XF1

Mannen vs. vrouwen

De XF1 is zeker mooi om te zien. Leuk is ook de vitrine met diverse uitvoeringen en het scorebord waarop bijgehouden wordt voor welk ontwerp mannen en vrouwen voorkeur hebben. Daaruit blijkt dat mannen de donkerbruine variant prefereren en vrouwen de rode camera uitkiezen.

Fujifilm XF1 kiezen
Welke zou jij kiezen?