Photokina: Fujifilm X100 compact met grote sensor

Julian 3641 0
Fujifilm introduceert de FinePix X100, een compacte camera met 12.3-megapixel aps-c-cmos-sensor en vast 23mm f/2 objectief. De camera krijgt een hybride zoeker, die zowel optisch als elektronisch beeld kan weergeven.

Het ontwerp van de FinePix X100 is afgekeken van de klassieke Fujifilm-meetzoekercamera's uit het analoge tijdperk. Instellingen als sluitertijd, belichtingscompensatie en diafragma kun je instellen met draaiknoppen op de camera of objectief.

Specificiaties

De X100 is uitgerust met een 12.3-megapixel aps-c-cmos-sensor met iso-bereik van 200 tot 6400, dat kan worden uitgebreid naar 100 – 12800. Een nieuwe EXR-beeldprocessor moet zorgen voor beelden met hoog dynamisch bereik. Fotograferen kan met 5 beelden per seconde, er is ook een 720p-filmfunctie aanwezig. Het 2.8-inch lcd is voorzien van 460.000 beeldpunten. scherpstellen gaat met behulp van contrastdetectie.


Hybride zoeker

Opvallend is het hybride zoekersysteem dat Fujifilm in de X100 heeft gestopt. Door een elektronisch display achter een prisma te plaatsen, heb je de keuze uit optisch of digitaal beeld, of een combinatie van beiden (optisch beeld met digitale camerainformatie). De elektronische zoeker beschikt over 1.440.000 beeldpunten.


Fujinon 23mm f/2

De Fujifilm X100 heeft een vast 23mm-objectief. De beeldhoek komt door de cropfactor van de aps-c-sensor overeen met 35mm in kleinbeeldformaat. Het opbjectief is opgebouwd uit 8 elementen in 6 groepen en heeft een diafragmabereik van f/2 tot f/16. Scherpstellen kan al vanaf 10 centimeter afstand. Ook heeft Fuji een drie stops ND-filter ingebouwd, waardoor je ook bij felle lichtomstandigheden met grote diafragmaopening kunt schieten.


Prijs en verkrijgbaarheid

Fujifilm brengt de FinePix X100 begin 2011 op de markt. Wat de compact met grote sensor gaat kosten is nog niet bekend. Hoewel het persbericht vandaag de wereld rondging, geeft Fujifilm dinsdag pas een persconferentie op de Photokina, waar mogelijk meer details bekend worden gemaakt.

Update vanaf de Photokina

Inmiddels zijn we aanbeland op de Photokina en naar de stand van Fuji gesneld. De X100 is daar in levende lijve te bekijken, maar vooralsnog alleen achter glas. Volgens de aanwezige vertegenwoordiger van Fuji is de sensor in de X100 volledig in huis gemaakt. Een adviesprijs kon nog niet gegeven worden, maar we zouden op zo'n 1000 euro moeten rekenen. Dat is minder dan in Japan wordt genoemd, daar ging het om een prijs van omgerekend 1800 dollar.