Photokina: Aptina kondigt aps-c-sensor aan

Julian 640 0
Cmos-sensorfabrikant Aptina, vooral bekend van haar kleine sensoren voor mobieltjes, heeft een 16-megapixel aps-c-sensor aangekondigd. De fabrikant biedt daarmee een alternatief voor dslr-bouwers die zelf geen sensoren produceren.

De MT9H004, zoals Aptina haar aps-c-cmos noemt, moet bovendien hoge beeldkwaliteit gaan leveren. De fabrikant belooft goede prestaties bij slechte lichtomstandigheden en groot dynamsich bereik. De cmos kan met snelheid van 10 beelden per seconde uitgelezen worden, filmen kan de sensor in 1080p bij 30 fps.

Aptina DR-Pix

Aptina gebruikt een naar eigen zeggen innovatieve methode om prestaties bij weinig licht te verbeteren. De zogenaamde DR-Pix technologie leest de pixels op verschillende manieren uit. Een white paper over de technologie is te vinden op de website van de fabrikant en in onderstaande video geeft Dr. Gennadiy Agranov uitleg.


Alternatief

Volgens de fabrikant is de MT9H004 een aantrekkelijk alternatief voor cmos-sensoren van andere fabrikanten. Aptina rekent op flinke groei van de aps-c-sensormarkt, onder andere door de komst van het ‘spiegelloze’ segment. Samples van de sensor zijn nu beschikbaar voor fabrikanten, massaproductie begint in het eerste kwartaal van 2011.