Photokina 2014: Tamron toont prototype 15-30mm f/2.8

Raymond 2851 0
Objectievenspecialist Tamron gaf natuurlijk acte de présence op de Photokina. Wij namen een kijkje op de stand. We zagen veel bekende objectieven, maar ook een nieuw exemplaar: een 15-30mm f/2.8 met VC-beeldstabilisatie voor fullframe-camera's.

Tamron maakt op haar stand bekend dat het momenteel druk bezig is met een bijzonder nieuw objectief: de SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD. Het is de eerste lichtsterke groothoekzoom voor fullframe-camera's met beeldstabilisatie.

XGM- (eXpanded Glass Molded) en LD (Low Dispersion)-glaselementen moet ragscherpe beelden mogelijk gaan maken en vertekening zoveel mogelijk beperken. In totaal bevat het objectief maarliefst 18 lenselementen in 13 groepen. Het objectief is niet alleen lichtsterk, maar bevat daarnaast ook VC (vibratiecompensatie). De korste scherpstelafstand bedraagt 28 cm. Negen afgeronde diafragmabladen moeten voor een roomzachte bokeh zorgen en de nieuwe eBand-coating moet lichtreflecties tegengaan.

Een kleine teleurstelling voor iedereen nieuwsgierig naar de beeldprestaties van de 15-30 f/2.8: het objectief kun je al wel bewonderen, maar alleen in een glazen stulp. Uitproberen is er nog niet bij. Logisch ook, het glaswerk is nog volop in ontwikkeling.

Tamron 15-30mm f/2.8 VC
Tamron toont een prototype van de SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD, achter glas

Specificaties Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD (A012)

 • Model: A012
 • Brandpuntsafstand: 15-30mm
 • Grootste diafragma: f/2.8
 • Kleinste diafragma: f/22
 • Optische constructie: 18 elementen in 13 groepen
 • Minimale scherpstelafstand: 0.28m
 • Maximale vergrotingsmaatstaf: 1:5
 • Filter maat: Niet van toepassing
 • Maximale diameter: 98.4mm
 • Lenge: voor Canon 145mm, voor Nikon 143mm
 • Gewicht: 1,100 g
 • Aantal diafragmalamellen: 9 bladen (circulair ontwerp)
 • Standaard accessoires: Lensdop (push-on voor- & achterkant)
 • Beschikbare vattingen: Canon, Nikon, Sony (zonder VC)

De Sony versie heeft geen VC, omdat de Sony digitale SLR camera's deze functionaliteit zelf al ingebouwd hebben in de body. Specificaties, uiterlijk, functionaliteit, enz. kunnen zonder voorafgaande kennisgeving aangepast worden, aldus Tamron.

Tamron 15-30mm f/2.8 VC productfoto

Macro-tunnel

Tof gedaan: Tamron heeft een soort donkere tunnel gebouwd met lichtbakken in de muur. Hierin vind je mini-landschapjes, kleine plantjes en mysterieuze vormen. Perfect voer voor de macro-objectieven van Tamron. Er staan voldoende camera's zodat iedereen eens kan proberen wat nu de magie van macro is. En natuurlijk om de Tamron macro-objectieven aan de tand te voelen.

Objectieven kijken en proberen

Zoals het een goed objectievenfabrikant betaamt kun je al het reeds beschikbare Tamron-glaswerk naar hartelust proberen. Daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Heb je geen behoefte aan Tamron-glaswerk op je camera, dan kun je ook nog de objectieven vanachter glas bekijken, de fabrikant heeft de gehele line-up uitgesteld in glazen vitrinekasten.

Podium

Ook heeft Tamron een podium op de stand. Fotografen vertellen beurt om beurt over hun portfolio geschoten met Tamron-objectieven en vertelden over hun ervaringen met de producten.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond