Photokina 2010: Terugblikken

Redactie 933 0
Alle grote camerafabrikanten, werk van de beste fotografen en tienduizenden bezoekers van over de hele wereld waren aanwezig op de Photokina 2010. De crew van DIGIFOTO Pro natuurlijk ook. We blikken terug op het grootse fotografie-evenement.

Van maandag tot zaterdag zaten wij met de redactie in een hotel op steenworp afstand van de beroemde Keulse Dom. Veel belangrijker: we zaten op nog geen kwartiertje reizen van de Koelnmesse, het immense beursgebouw waar de Photokina plaatsvond. Van 's ochtends tot 's avonds hielden we jullie op de hoogte van al het fotografienieuws dat op de beurs te vinden was, deden we verslag van de verschillende stands en de happenings eromheen.

Persdag

Maandag trapten we af met nieuws van Olympus, die een high-end compact presenteerde. Op de persdag liet Pentax ook een nieuw objectief zien en onthulde zij de K-5. Het belangrijkste nieuws van de Photokina, zo blijkt uit onze poll, is echter de introductie van Fujifilm's X100 geweest. Het meest bekeken, de meeste reacties en het populairste in onze poll.


Foveon-verrassing

Tijdens een exclusief diner introduceerde Sigma maandagavond al de SD1, daar mochten we jullie tot dinsdagochtend echter niks over vertellen. Dat deden we natuurlijk meteen zodra het embargo afgelopen was. Sigma lijkt met de nieuwe sensor een sterke troef in handen te hebben. Ook werden er nieuwe objectieven aangekondigd, de 150mm en 120-300mm bleven echter net als de SD1 achter glas, foto's maken met de nieuwe Sigma-apparatuur zat er niet in.


Persconferenties

Hoewel er op de Photokina veel persconferenties werden belegd, was daar weinig schokkend nieuws te vinden. Sony kwam met firmwareupdates en objectievennieuws voor de NEX- camera's en maakte meer bekend over de opvolger van de A700, zeker is dat deze over een transparante spiegel zal beschikken.

Panasonic introduceerde de GH2, die we echter al van mijlenver aan zagen komen. Hasselblad had een zeer uitgebreide persconferentie, waarin ze een nieuwe camera, achterwand en twee objectieven onthulden - evolutie, geen revolutie. De perszalen ruilden we dan ook snel weer in voor de beursvloer voor 'hands on' ervaringen met de nieuwste apparatuur.


Overig

Ook ander nieuws onkwam niet aan onze journalistieke radar, dus berichtten we over Aptina, Lensbaby, Zenit en Leaf. De onthulling van het twee kilo wegende Hasselblad Masters-fotoboek evenmin. Maar de nieuwe objectieven van Tokina en Carl Zeiss trokken toch meer bezoekers.

Achtergrond

Natuurlijk was er meer op de Photokina dan alleen maar 'hard nieuws'. Wij gaven jullie een kijkje tijdens de opbouw, een sneak peak van de beursvloer en een kijkje in het perscentrum. Ook deden we iedere dag een interessante tour, waarin de ene keer natuur en cultuur, persoonlijke of effectfoto's centraal stonden. Als afsluiter bezochten we ook nog de Visual Gallery.


Dossier

Naast reportages van de vele stands maakten we ook testfoto's met de nieuwste camera's zoals de Panasonic GH2, Canon 60D, Nikon D7000 en Olympus E-5. In ons Photokina-dossier vind je alle artikelen die wij tijdens dit weekje Photokina gemaakt hebben, om nog even na te genieten. Net als van de beursbabes, die (gek genoeg) volgens onze poll niet eens het meest interessant waren.

Voor iedereen die ons gevolgd, geholpen, of op andere wijze dan ook voor ons van betekenis is geweest afgelopen week: hartstikke bedankt en op naar Photokina 2012!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie