Photokina 2006 (4): grenspaaltjes

Redactie 606 0
Het lijken bijna grenspaaltjes, de tientallen afdrukconsoles die veel printfabrikanten hebben neergezet. Op de vierde publieksdag van de Photokina neemt WINMAG-redacteur Marcel Burger een kijkje bij de afdrukgoeroes.

Grote vlaggen markeren het Kodak-land in een van de elf hallen van de Photokina. Pontificaal nabij ingang Noord is er geen ontkomen aan deze dinosauriër uit de fotografiewereld. De printpalen, waar je snel geheugenkaartje of cd-rom in stopt en zelf kunt printen, ontbreken uiteraard niet. "Tot hier en niet verder, concurrenten", lijken ze te schreeuwen. Lange witte muren zijn in het Kodak-complex omgetoverd tot fotogalerieën, met hier en daar een nisje waarin een jongedame in strak wit pak haar presentatie houdt over camera zus of zo.
Toegegeven, het ziet er stilistisch allemaal mooi uit bij de Amerikaan, maar de stand oogt leeg. De nieuwste camera's, zoals een dag voor de Photokina aangekondigde EasyShare Z710, lijken bijna te zijn verstopt. Er bekruipt mij een gevoel dat ik in een fotomuseum rondwandel en niet in een bruisende fotostand

Overleven
Voor traditionele fotogiganten als Kodak is het overleven. Kodak stopte al met de digitale spiegelreflex, heeft veel last van de teloorgang van de markt voor fotorolletjes, stuurde tienduizend werknemers de laan uit en deed de fotoafdruklaboratoria in onder meer Nederland van de hand in een poging het voortbestaan te waarborgen. Het concern maakt overigens best aardige compactcamera's, maar het hoopt met het afdrukken van digitale foto's het verlies in de analoge fotografie goed te maken, met de afdrukpaaltjes, printerdocks en voor de professionele fotoafdrukkers nieuwe, snelle printers.
Kodak moet geschrokken zijn van het Duits-Belgische Agfa. Zelfs de doorstart van het aanvankelijke failliete bedrijf moest in 2005 erkennen het niet te redden. Hoe opvallend dat de Duitse afdrukgigant CeWe Color dit jaar voor het eerst zelf op de Photokina staat. Vlagvertoon in de vluchtige digitale fotografie lijkt ook voor dit bedrijf nu van belang, dat al enige jaren onder meer de afdrukken verzorgd van foto's die consumenten inleveren bij Albert Heijn of Kruidvat.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie