Photokina 2006 (2): Het imagetank-mysterie

Redactie 476 0
Het mysterie van de ontastbare image tank, houdt WINMAG-redacteur Marcel Burger de tweede publieksdag van de Photokina danig bezig. Hij doet de komende dagen 'live' verslag.

Zoekt en gij zult vinden, maar op de tweede publieksdag van Europa's grootste fotobeurs Photokina is dat nog niet zo gemakkelijk. Maandag en dinsdag presenteerden achtereenvolgens Canon en Epson hun nieuwe image tanks, oftewel mobiele harde schijfjes met een groot lcd zodat je foto's snel kunt terugvinden.

Fotoalbum
"Dit is dé EOS-accessoire waar veel Canon-professionals op hebben gewacht", zei het hoofd van Canon Consumer Imaging Europe nog zo mooi op 25 september. "Deze apparaten breiden niet alleen de back-up- en opslagcapaciteit voor de pro  fessionele fotograaf uit, maar zullen ongetwijfeld ook amateurfotografen aanspreken die zoeken naar een flexibeler, plezieriger en draagbaarder alternatief voor het traditionele fotoalbum."
Inderdaad! Ik haast me naar het Canon-minicomplex, een van de grootste stands van de Photokina. Een tribune vol met teletoeters op camera's verwelkomt je. En hé, is dat nog een hele batterij EOS 300 X-analoge spiegelreflexcamera's? Canon geeft de moed op fotorolletjesliefhebbers blijkbaar nog niet op. Groot prijken de reclameborden met de Canon-productlijnen: Ixus voor de compactcamera's, Pixma voor de A3- en A4-(foto)printers, Selphy voor de draagbare fotoprinters en EOS voor de professionele lijn digitale camera's.

Kijkhoek
Pas na lang zoeken ontdek ik in een ronddraaiende vitrine de Canon Media Storage M30 of M80, want de fabrikant lanceerde een elektronisch fotoalbum met 30 en 80 gigabyte opslagruimte. Het 3,7 inch grote tft-scherm zou een kijkhoek hebben van 160 graden om foto's en videobeelden mee te bekijken. Ook geluidsbestanden in mp3- en wav-formaat zou je ermee kunnen beluisteren, dankzij een hoofdtelefoonaansluiting. Je pompt ze over vanaf pc of notebook via de usb-aansluiting. Foto's schrijft je over via de Compact Flash- of Secure Digital-geheugenkaartslots. En er zou een 4- of 8-cijferige wachtwoordbeveiliging op zitten.

Maar ja, de M30 of M80 staat achter glas en ik zou hem toch eens graag zelf proberen. De informatiebalie, de dichtstbijzijnde voorlichter (bij de Ixus-stand) en zelfs twee EOS-pr-mannen in de Canonstand weten geen van allen hoe ik mijn handen in 'real-live' aan zo'n Media Storage kan zetten. "Ik heb er wel eentje gezien hoor vandaag" vertelt een van de Canon-mannen mij nog veelbelovend. Een kwartier later nog altijd 'no show'. De 'image tank' van Canon blijft ontastbaar.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie