Phase One: iXR voor reproductie en iXA voor in de lucht

Jasper van Bladel 1993 0
De industriele tak van middenformaatfabrikant Phase One heeft twee nieuwe camerasystemen uit de hoge hoed getoverd. Eén voor reproductiefotografie en één voor luchtfotografie. Je hebt keuze uit een 80-, 60- of 40-megapixeluitvoering.

Phase One introduceert twee nieuwe camerasystemen. De iXR is de eerste middenformaatcamera van Phase One die speciaal ontwikkeld is als reproductiecamera. De iXA is speciaal bedoeld om vanuit de lucht mee te fotograferen.

De iXR en iXA komen uit de hoge hoed van Phase One Industrial, de industriele tak van Phase One die specifieke camerasystemen maakt.

Vanuit de lucht

Met de iXA wil Phase One concurreren met grootformaat aerialcamera's, voor een minder grote prijs. Het merk heeft ervoor gezorgd dat de iXA naadloos past in bestaande aerialfotografiesystemen. Stevig is ie ook, want deels gemaakt van aluminium. Er is keus uit een 60- en een 80-megapixelversie.


De iXA voor in de lucht

Reproduceren

Voor reproductiefotografen, die bijvoorbeeld op grote schaal kunstwerken of documenten moeten vastleggen, komt Phase One met het iXR-systeem. Het bedrijf zegt dat het systeem garant staat voor erg goede beeldkwaliteit en een efficiënte werkflow. Phase One hamert ook op de erg solide bouw, zo is de iXR gemaakt van vliegtuigwaardig aluminium.

Het systeem is te gebruiken met een 40-,60- of 80-megapixelachterwand. Het gaat dan om de al bekende IQ140, IQ160 en IQ180. Als je al een achterwand hebt, kun je de iXR ook los aanschaffen.


De iXR

Prijzen

Het iXA aerialcamerasysteem kost in 80-megapixelformatie 45.000 euro. Voor de 60-megapixelversie mag je 40.000 euro meenemen. Het iXR reproductiesysteem kost je minimaal 22.990 euro. Vanaf mei levert Phase One de iXR en iXA.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper