Phase One XF-systeem

Phase One introduceert XF-systeem

Julian 8450 0
Phase One komt met een nieuw middenformaatsysteem. De XF beschikt over een nieuwe autofocustechniek, die gebruikmaakt van een aparte cmos-sensor. Het systeem kan uitgebreid worden met modulaire zoekers en diverse digitale achterwanden.

Het Phase One XF-systeem wordt uitgerust met het Honeybee Autofocus Platform, ofwel HAP-1. Het af-systeem, door Phase One ontwikkeld en gepatenteerd, maakt gebruik van een cmos-sensor en een speciale processor. Volgens de fabrikant is het focussysteem zeer precies, volledig programmeerbaar en door de gebruiker in de toekomst softwarematig te updaten.

Een ander speerpunt van het Phase One XF-systeem is OneTouch UI. Deze nieuwe interface biedt bediening via het aanraakscherm in combinatie met instelbare knoppen op de camera. Zowel de XF-behuizing als de digitale achterwanden zijn voorzien van een touchscreen.

Phase One XF

Modulaire zoeker

De Phase One XF-body beschikt over een zoeker die los is te koppelen. Dat maakt het mogelijk om verschillende zoekers te gebruiken. Naast een prismazoeker is er een 'waist level viewfinder' beschikbaar, waarbij je van bovenaf de camera inkijkt.

Phase One XF waist level viewfinder

Phase One IQ3-achterwanden

De Phase One XF is te gebruiken in combinatie met de bestaande IQ1-achterwanden en de nieuwe IQ3-varianten, die verkrijgbaar zijn in drie smaken. De nieuwe IQ3-achterwanden maken gebruik van dezelfde sensoren als de IQ1-varianten, maar kunnen langere belichtingen maken, tot maximaal 60 minuten. Ook zijn de nieuwe digibacks voorzien van een 3,2-inch touchscreen en is wifi ingebouwd.

De IQ3 50MP beschikt over de bekende 50-megapixel cmos-sensor van Sony, met afmetingen van 44x33mm. Deze chip heeft een iso-bereik van 100 tot 6400 en een dynamisch bereik van 14 stops. De IQ3 80MP en IQ3 60MP hebben een hogere resolutie en een grotere ccd-sensor (53,7x40,4mm). De maximale iso-waarde is 3200 en het dynamisch bereik bedraagt 13 stops.

Phase One IQ3

Schneider-Kreuznach 120mm f/4 en 35mm f/3.5

Samen met het XF-systeem en de IQ3-achterwanden kondigt Phase One twee nieuwe Schneider-Kreuznach-objectieven aan. Deze 120mm f/4 en 35mm f/3.5 bieden ondersteuning voor een resolutie van 100 megapixels, volgens de fabrikant. De ingebouwde bladsluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/4000e seconde. De nieuwe objectieven kosten 5490 euro per stuk.

Phase One Capture One Pro 8.3

Tot slot kondigt Phase One een nieuwe versie van de Capture One Pro-software aan. Versie 8.3 werkt dertig procent sneller bij gebruik van 'tethered shooting' in combinatie met de Phase One XF. De software kan ook gebruikt worden voor het bewerken van raw-bestanden uit andere camera's, er is ondersteuning voor meer dan driehonderd dslr's.

Phase One Capture One Pro

Adviesprijzen

Phase One brengt de XF op de markt als kits die bestaan uit een XF-body, IQ3-achterwand, prismazoeker, Schneider-Kreuznach 80mm-objectief en Capture One 8.3-software. De adviesprijzen zijn:

Phase One XF - IQ3 80MP: €38,990
Phase One XF - IQ3 60MP: €33,990
Phase One XF - IQ3 50MP: €31,990