Phase One introduceert nieuwe lijn digitale achterwanden

jesse kraal 2031 0
Met drie nieuwe camera's wil Phase One de maatstaf zetten in de markt voor digitale middenformaatcamera's. Deze IQ2-achterwanden komen in drie smaken, met 80 en 60 megapixels en die laatste naar keuze ook zonder kleurlensjes voor de pixels.

Phase One heeft een nieuwe lijn digitale achterwanden gepresenteerd, vol met nieuwe features. Zo beschikken alle IQ2-backs over liveview, wifi, USB3.0 en een 3,2-inch touchscreen. Zo kun je de achterwanden bijvoorbeeld aansturen via je iPhone of iPad. Dankzij een snelle USB3.0-aansluiting is tethered schieten geen probleem volgens Phase One, zelfs met de waarschijnlijk enorme raw-bestanden die achterwand produceert. Daarnaast kun je ook gewoon gebruikmaken van geheugenkaarten.

IQ2

Daar waar het om draait: de sensor

Leuk natuurlijk, al die 'nieuwerwetsigheden', maar waar het natuurlijk ├ęcht om draait is de sensor. Deze heeft zoals gezegd een resolutie van 80 (IQ280) of 60 (IQ260) megapixels en heeft de afmetingen van een 645-negatief. Volgens Phase One beschikken beide chips over een hoog dynamisch bereik van dertien stops. Het iso-bereik loopt van iso 35 tot 3200. Middenformaatcamera's moeten het doorgaans niet hebben van hun hoge gevoeligheid. Wel kun je volgens de fabrikant nu opnames maken tot een uur die uitstekend van kwaliteit zijn. Bij veel digitale camera's krijg je bij zeer lange sluitertijden te maken met ruisvorming en pixels die door hittevorming tijdelijk niet meer functioneren, Phase One zal daar ongetwijfeld een oplossing voor hebben gevonden.

IQ-1

Speciaal voor zwart-wit

Opvallend is dat de 60-megapixelvariant ook te krijgen is in een zwart-witvariant. Deze achterwand heeft dus geen kleurlensjes voor de afzonderlijke pixels en is daardoor gevoeliger. Ook een infrarood-filter ontbreekt, deze kun je naar wens als los filter op je objectief schroeven. Dat maakt de camera geschikt voor zowel kunstzinnig als wetenschappelijk gebruik. Vorig jaar wist Leica ons al te verrassen met een camera met een zwart-witsensor.

Prijs en beschikbaarheid

In juni 2013 moeten de eerste exemplaren geleverd worden, prijzen beginnen in Duitsland bij 29990 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse