Pentax werkt nog altijd aan fullframe-camera

jesse kraal 3141 0
Er zijn al jaren geruchten dat Pentax met een fullframe-camera gaat komen. Soms gevoed door verlangens, soms door concrete aanwijzingen. Dat de camera komt was een publiek geheim en is nu zelfs geen geheim meer na een interview van DCWatch met een topman van Pentax.

Velen hadden gehoopt dat Pentax-Ricoh de Photokina zou aangrijpen voor de lancering van een langverwachte fullframe-camera. Inmiddels weten we dat het niet zo heeft mogen zijn, Pentax kwam met de opgefriste K-5 en Q10. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen fullframe-camera gaat komen.

Pentax MZ-D
Op de Photokina in 2000 liet Pentax al een werkend prototype van een fullframe-dslr zien

Overgangsperikelen

De overgang van Hoya naar Ricoh als eigenaar van Pentax heeft veel tijd gekost, waardoor voor Pentax volgens eigen zeggen de beurs in Keulen net te vroeg kwam. Er is ons echter verteld dat we volgend jaar zeker nog interessant nieuws van Pentax kunnen verwachten. Hoewel niet expliciet bevestigd, werd er in Keulen zeker geen moeite gedaan de komst van een fullframe-camera te ontkennen.

Toshiyuki Kitazawa, general manager of development bij de cameradivisie van Pentax-Ricoh, bevestigt in een interview aan het Japanse DCWatch nu wél expliciet dat er een fullframe-camera in ontwikkeling is. Wel meldt hij dat de introductie voor '2013 of later' staat gepland. Een ruime schatting, maar de kans dat we voor de zomer van het nieuwe jaar deze nieuwe Pentax gaan zien lijkt klein. Ach, Pentax-fans wachten al elf jaar (toen liet Pentax het werkende fullframe-prototype MZ-D zien), dus dat ene jaar kan er ook nog wel bij.

Pentax MZ-D
Deze Pentax MZ-D heeft een door Phillips ontwikkelde 6-megapixel sensor.

Sensor

Welke sensor Pentax zal gaan gebruiken is niet bekend, het merk zal deze zeer waarschijnlijk bij een externe partij inkopen. Wij gokken op de 24,3-megapixel sensor van Sony, die ook gebruikt wordt door Nikon voor de D600. Voor haar aps-c-modellen gebruik Pentax al langer beeldchips van Sony. Pentax K-1 lijkt een voor de hand liggende naam voor de nieuwe camera, er zijn ook foto's van het MZ-D-prototype met deze naam.

Meer dan alleen fullframe

Behalve de ontwikkeling van een fullframe-camera, bevestigt Kitazawa ook dat er wordt gewerkt aan een opvolger van de 645D, de K-5 II en dat de aps-c-range verder zal worden uitgebreid. Een goede Engelse samenvatting van het interview is te lezen op de Australische website p1racephotography.com.au.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse