Pentax toont nieuwe flitser en bodycap-lens voor Pentax Q

jesse kraal 2007 0
Bescheiden nieuws van Pentax vanaf de CP+-beurs in Japan. Allereerst is er de AF360FGZ II, een nieuwe reportageflitser met een richtgetal van 36. Daarnaast is er een zogenaamde bodycap-lens, een bodydop met een heel klein element, voor de kleine Pentax Q.

Zoals de naam Pentax AF360FGZ II doet vermoeden, is er ook al een versie 'I' van deze flitser. Het gaat dan ook niet om een volledig nieuw model, maar om een flink aanpaste versie van de voorganger. Wellicht de belangrijkste vernieuwing is de flitskop, die behalve omhoog en omlaag nu ook om zijn eigen as kan draaien. Bouncen via een zijmuur of via het plafond terwijl je de camera in de portretstand houdt wordt daardoor mogelijk.

AF360
De huidige Pentax AF360FGZ.

De vatting is nu van metaal, in plaats van kunststof bij de eerste versie. Ook de bediening lijkt aangepast, een aantal knopjes veranderden van plek of functie. Of ook de grafische weergave van het lcd anders is kunnen we nog niet zeggen, de getoonde flitser is nog een niet-werkend prototype. In de zomer van 2013 moet de flitser in de schappen liggen.

af360fg
De nieuwe AF360FGZ II heeft een beter verstelbare flitskop en een metalen vatting.

Pentax boycap-lens

BodycaplensEen ander opvallend prototype van Pentax is een bodycap-lens voor de Pentax Q(10). Dit idee kennen we van Olympus, dat merk levert een vergelijkbare bodydop voor micro four thirds. Pentax heeft het echter niet afgekeken van Olympus, begin 2012 werd al melding gemaakt van de ontwikkeling van deze speciale bodydop. Pentax neemt de ontwikkeling blijkbaar serieus, want een jaar later bevind de bodycap-lens zich nog in prototypefase. De marktintroductie wordt verwacht in de zomer van 2013.

Opvallend aan de afbeelding is het wel erg kleine optische element, zeker als je in ogenschouw neemt dat een bodydop voor het Pentax Q-systeem al een stuk kleiner is dan die van micro four thirds. Volgens Pentax moet de bodydop-lens een 'toycamera'-achtig effect geven. Welk brandpunt en diafragma de bodydop-lens krijgt is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse