Pentax komt met ultra-groothoek voor 645-systeem

jesse kraal 1904 3
Voor Pentax 645-camera's is er nu een nieuwe groothoek, met een beeldhoek gelijk aan 20mm op een kleinbeeldcamera bij gebruik van een 645D en maar liefst 15mm op een analoge Pentax 645-camera. Bijzonder is ook het drop-in polarisatiefilter, dat je bij het objectief krijgt.

Pentax' nieuwe 25mm-groothoek is het objectief met de grootste beeldhoek die ze ooit maakten voor het 645-systeem. Het objectief is weliswaar ontworpen met de digitale middenformaat camera's in het achterhoofd, hij past evengoed ook op de analoge Pentax 645-camera's. Het lichtgevoelige oppervlakte van een analoge middenformaat camera is groter dan dat van de digitale Pentax 645D, waardoor je op zo'n analoge camera een nog extremere groothoek krijgt.

Pentax 25mm

Polarisatiefilter

Vanwege het bolle frontelement is het gebruik van schroeffilters onmogelijk. Om toch een polarisatiefilter te kunnen gebruiken, kun je deze via een aparte gleuf in het objectief laten zakken. Met een draaiwieltje laat je het filter roteren. Zo'n polarisatiefilter krijg je er van Pentax bij, eventueel kun je ook andere filters met een diameter van 40,5mm gebruiken.

Voor het ontwerp koos Pentax voor twaalf elementen in acht groepen, waarvan twee elementen asferisch zijn. Het diafragma kun je instellen op waarden tussen f/4 en f/32, negen diafragmabladen moeten zorgen voor een aangename bokeh. In tegenstelling tot de allereerste Pentax 645-objectieven, heeft de 25mm 'gewoon' autofocus. Wat de prijs van het objectief gaat worden is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

grappig het woordje front op het objectief kun je je niet vergissen als je achter de camera staat.

afbeelding van jesse kraal

Onder dat kapje gaat het filter schuil, is dus vooral om niet het filter er verkeerd om in te duwen.

afbeelding van RH Boks

Het is duidelijk een 25mm objectief is door de cropfactor een 20mm bij kleinbeeld maar liefst 15mm bij full frame 645 (41,5 x 56 mm).
De sensor in de 645D maar ook in de Leica S2 alsmede Hasselblad-Fuji H31 en H40 is slechts 30% groter dan fullframe kleinbeeld. De komst van de Nikon D800 en D800E zal het nut van deze camera's gaan ondermijnen.

Zowel Hasselblad en leica doen voorkomen dat de sensor MF zou zijn door de camera's te promoten met een 80mm of 70mm objectief terwijl dit eigenlijk een 55mm objectief moet zijn (Pentax is daarin wel reeel en levert de 645D dan ook terecht met een 55mm standaard objectief).

Voor MF blijft er maar een ding op grotere sensor zoals bij Phase One en de grotere Hasselblad-fuji uitvoeringen zoals de H50,H60 en H200.