Pentax K-5 verslaat fullframe-camera's in DxO-test

Julian 2069 0
DxO-Labs heeft de sensor in de Pentax K-5 getest. De 16-megapixel aps-c-cmos zet indrukwekkende resultaten neer. Met name het dynamische bereik van ruim 14 stops is spectaculair: hoger dan de Nikon D3X.

De sensor uit de Pentax K-5 sensor krijgt een totaalscore van 82 punten en gaat daarmee ruimschoots aan de leiding in het klassement van aps-c-sensoren. De K-5 maakt gehakt van zijn voorganger, de K-7. Het dynamisch bereik is bijna vier stops groter en de score voor 'low-light'-prestaties is verdubbeld.


Groter dynamisch bereik dan Nikon D3X

Ook weet de Pentax K-5 ondanks zijn kleinere sensor een aantal fullframe-camera's achter zich te laten, zoals de Canon 5D Mark II die goed is voor 79 punten. De hoge score is met name te danken aan het dynamische bereik van 14.1 stops: het hoogste ooit gemeten door DxO-Labs. Pentax stoot op dit onderdeel de Nikon D3X van de troon (13.7 stops), die behoud met 88 punten echter wel een voorsprong op de totaalscore, vanwege de betere ruisprestaties.


Het is afwachten tot de resultaten van de Nikon D7000 binnen zijn. Deze camera beschikt over een 16-megapixelsensor met vergelijkbare specificaties.