Pentax K-3 belandt vroegtijdig op het net

jesse kraal 2107 0
Wie stille hoop had dat Pentax nog dit jaar met een fullframe-camera op de proppen zou komen, komt zeer waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Afgaande op de uitgelekte informatie, staat de met aps-c-sensor uitgeruste Pentax K-3 in de startblokken.

Op het Japanse blog Digicame-Info is een eerste foto van de Pentax K-3 verschenen, vergezeld van een lijst met mogelijke specificaties. De behuizing is niet heel verrassend vormgegeven, de verwantschap met de Pentax K-5 (II/IIS) is overduidelijk. We verwachten dan ook een vergelijkbaar (goed) afgewerkte body met water- en stofafdichtingen. Dat de Pentax K-3 op de foto voorzien is van een WR-objectief (Weather resistent), lijkt die vermoedens te bevestigen.

Pentax K-3
Het ontwerp van de Pentax K-3 lijkt sterk op dat van de K-5.

Sony-sensor?

Dan de specificaties, aan boord een 24-megapixel aps-c-sensor, die wellicht net als de sensoren in andere Pentax-dslr's afkomstig is van Sony. Een fabrikant als Pentax is doorgaans te klein om zijn eigen beeldchips te ontwikkelen en produceren. Een andere optie is dat Pentax een chip van Toshiba gebruikt, dezelfde sensor gebruikt Nikon voor de D5200 en D7100. Daar waar de K-5II verkrijgbaar is in een versie met en zonder AA-filter, komt de K-3 waarschijnlijk enkel zonder zo'n hardwarematig filter.

Logisch vervolg

Ook op andere vlakken is de K-3 een logisch vervolg op de K-5. De Prime II-processor wordt opgevolgd door de Prime III, het aantal autofocuspunten groeit van 11 naar een in deze klasse modale 27 punten. Scherpstellen kan al vanaf -3EV, de lichtmeter met 86.000 rgb-beeldpunten heeft een vergelijkbare gevoeligheid. De zoeker heeft nog altijd volledige dekking maar de vergroting groeit naar 0.95x, de maximale burstsnelheid gaat van 7 naar 8,5 bps en voor de sensorstabilisatie wordt een winst opgegeven van vier stops.

Video

Ook op videogebied zijn er verbeteringen doorgevoerd. Kon de K-5II nog met maximaal 25 frames per seconde filmen in 1080p, de K-3 gaat 1080p30 of 1080i60. Daarnaast is de camera vermoedelijk voorzien van een koptelefoonuitgang. Ook usb 3.0 doet zijn intrede bij Pentax, wat uiteraard niet alleen voor video, maar ook voor fotografie handig is.

Introductie

Volgens de uitgelekte informatie wordt de camera 7 oktober gepresenteerd en krijgt het toestel (body) een adviesprijs van net geen 1300 dollar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse