'Pentax K-01 is spiegelloze camera met K-vatting'

jesse kraal 4502 0
Volgens geruchten zal Pentax op de fotobeurs CP+, begin februari in Japan, een dslr-achtige camera zonder spiegelconstructie laten zien. Wel behoud de camera de K-vatting, waardoor bijna alle Pentax-objectieven vanaf 1975 gebruikt kunnen worden op de 'K-01'.

Spiegelloze camera's met dezelfde vatting als de dslr's van dat merk zijn we nog niet eerder tegengekomen. Toch heeft het behouden van de vatting een aantal voordelen. De camera blijft bijvoorbeeld geschikt voor alle huidige objectieven, het is dus niet nodig om een (duur) nieuw assortiment aan glaswerk te gaan ontwikkelen.

Gezien de spiegel ontbreekt is het te verwachten dat de camera scherpstelt met behulp van contrast-autofocus. Nu hoeft dat met techniek van tegenwoordig geen groot nadeel meer te zijn, in camera's als de Olympus E-P3 heeft contrast-autofocus bewezen qua snelheid goed de concurrentie met fase-autofocus aan te kunnen. Er komt zelfs een ander voordeel om de hoe te kijken, de K-01 heeft naar verluid 81-focuspunten, meer dan je met een conventionele dslr gemakkelijk voor elkaar zult krijgen.

Pentax
Pentaxforums-lid Adam B. maakte deze zeer geslaagde impressie van hoe de K-01 er uit zou kunnen gaan zien.

Specificaties

Pentaxforums.com heeft een lijstje met specificaties waarvan ze vrij zeker zijn dat deze kloppen:

 • Sensor en processor uit de Pentax K-5 (16,3-megapixel aps-c-cmos)
 • 3,3-inch lcd met 921.000 beeldpunten (eveneens uit de K-5)
 • Elektronische zoeker
 • 1080P-video met 30 fps
 • Sluitertijden van 1/4000e tot 30 seconden
 • Contrast-autofocus met 81 scherpstelpunten
 • Ingebouwde flitser
 • Afmetingen: 12,1 x 7,9 x 5,9 centimeter
 • Gewicht met batt. en geheugenkaart: 560 gram
 • Nieuw 40mm DA-kitobjectief
 • Verkrijgbaar in drie kleuren

Platter en lager

Kijken we naar de afmetingen, dan valt op dat de camera een stukje kleiner is dan de Pentax K-5. Het verschil in lengte is met een centimeter relatief klein, maar de dikte neemt met bijna anderhalve centimeter af. Dat is een behoorlijk verschil. De hoogte krimpt van net geen tien centimeter naar minder dan acht centimeter. Dat verschil van bijna twee centimeter kan worden verklaard door het ontbreken van een zoekerhuis.

Wellicht kiest Pentax voor een meetzoeker-achtig ontwerp, zoals de Fujifilm X-Pro1 dat ook heeft. Gezien de drie kleuren waarin de camera waarschijnlijk beschikbaar komt, verachten we overigens dat de camera wat lager in de markt geplaatst zal worden dan de genoemde Fujifilm.

Codenaam

K-01 is een werknaam, waaronder het toestel intern bekend staat. Vaak wijkt de definitieve naam hier nog van af. We zullen het waarschijnlijk 9 februari weten, als de CP+ Expo haar poorten opent voor journalisten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse