Pentax K-01 alweer uit productie

jesse kraal 1954 0
Pentax' eigenzinnige en opvallend vormgegeven compacte systeemcamera K-01 staat op de Japanse website van het merk aangegeven als 'discontinued', ofwel uit productie. Aangezien we nog geen enkel signaal hebben opgevangen over een eventuele opvolger, lijkt het er op dat de camera een stille dood sterft.

Over smaak valt niet te twisten, maar de door Marc Newson ontworpen Pentax K-01 is in ieder geval opvallend. Behalve het design is ook de constructie opvallend want hoewel een spiegel ontbreekt is de registerafstand hetzelfde als van Pentax-dslr's. Het voordeel is dat je elk objectief met K-vatting zonder adapter kunt gebruiken op de K-01. Daar tegenover staat dat de camera daardoor noodgedwongen behoorlijk dik is.

Hoewel we geen verkoopcijfers paraat hebben van de Pentax K-01, lijkt de camera in ieder geval geen doorslaand succes te zijn geworden. Na iets meer dan een jaar lijkt het doek namelijk gevallen voor de csc van Pentax. Op de Japanse website staat de K-01 in de lijst met 'discontinued productes', oude modellen die inmiddels uit productie zijn. Op de Nederlanse Pentax-website staat de K-01 overigens nog genoemd tussen het huidige aanbod, de importeur was vandaag niet beschikbaar voor commentaar.

Van een mogelijke K-02 ontbreekt nog elk spoor en we vragen ons af of deze überhaupt komt. Ricoh lijkt echter ambitieus met Pentax en er wordt naar verluid achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwing van het assortiment. Wellicht wordt er ingezet op een meer conventioneel spiegelloos camerasysteem á la NEX en PEN. Ook Ricoh's compacte syteemcamera, de GXR, kent een bestaan in de marge. Wie weet wat voor moois het bundelen van de krachten kan opleveren.

Pentax K-01

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse