Pentax DA 20-40mm f/2.8-4 Limited in beeld

Julian 1954 3
Ricoh-Pentax Imaging introduceert vermoedelijk op korte termijn de HD Pentax DA 20-40mm f/2.8-4 Limited. Twee plaatjes van het zoomobjectief zijn uitgelekt. De zoom krijgt een retro-uiterlijk en we verwachten een metalen behuizing.

Onlangs bracht Pentax een update uit voor vijf objectieven met vast brandpunt in de Limited-serie. Het lijkt erop dat de familie binnenkort uitbreiding krijgt in de vorm van een 20-40mm f/2.8-4 zoom.

Digicame-info.com wist twee plaatjes te ontfrutselen waarop het objectief te zien is in zilveren en zwarte uitvoering. De volledige naam zal waarschijnlijk HD Pentax DA 20-40mm f/2.8-4 ED DC WR Limited luiden.

Pentax DA-objectieven zijn speciaal ontwikkeld voor digitale camera's met aps-c-sensor. Veel primes in de serie werken ook op fullframe-camera's, de zooms tot nu toe echter niet. We verwachten dan ook dat de 20-40mm f/2.8-4 alleen geschikt is voor aps-c-camera's en als hoogwaardige vervanging van bijvoorbeeld een 18-55mm kitlens kan dienen.

Pentax 20-40mm

afbeelding van Teus Renes

En toch doet de focal length vermoeden dat het om een full frame gaat.
Anders is 20mm toch echt te lang op aps-c.

afbeelding van Julian

Mee eens dat '20-40mm' klinkt als een fullframe-objectief. Wat afmetingen betreft lijkt 'ie echter te klein voor een ultragroothoekzoom...

afbeelding van Paultje

Als ie niet al te groot is, is dit een droom van een lens op mijn K-01 (jawel ik heb er eentje!!) De afwerking van de limited-serie is sowieso onberispelijk, en dat mis ik wel een beetje bij de goedkopere Pentax-zooms... Dus, ja, ik denk wel dat ik dit zal aanschaffen!