Pentax 645D '2014' met cmos-sensor

Julian 3781 3
Na Hasselblad en PhaseOne kondigt ook Ricoh Imaging een digitale middenformaatcamera met cmos-sensor aan. De bestaande Pentax 645D vormt de basis voor het nieuwe model. Ook komt er een ultragroothoekzoom.

Hoewel ccd-sensoren al jarenlang uit dslr's verdwenen zijn, was de techniek tot voor kort standaard voor camera's met een grotere sensor. Nadat Hasselblad de H5D-50c aankondigde en PhaseOne de IQ250 op de markt bracht, lijkt daar nu snel verandering in te komen. Ook Ricoh Imaging sluit zich aan bij de cmos-revolutie met de bekendmaking van de 'Pentax 645D 2014'.

Specificaties?

Die naam is nog niet definitief er is nog weinig bekend over de nieuwe camera. Zo vermeldt Ricoh/Pentax niet over hoeveel megapixels de camera beschikt en wat het formaat is van de sensor. Hasselblad en PhaseOne gebruiken beiden een sensor van Sony, de kans lijkt groot dat Pentax dat ook doet.

Pentax 645D 2014

645D-behuizing met Uitklapscherm

De behuizing lijkt vrijwel gelijk te zijn aan de bestaande Pentax 645D, op het kantelbare scherm na. Ricoh zegt dat de nieuwe Pentax 645D in het voorjaar van 2014 op de markt moet komen, over de prijs is nog niets bekend.

Ultragroothoek

Ook wordt er gewerkt aan een ultragroothoekzoom voor de digitale middenformaatcamera. De fabrikant verklapt nog niets over de specificaties. Welk brandpunt en diafragma het objectief heeft is dus nog gissen.

Pentax Ultragroothoekzoom

Film Duplicator

Tot slot kondigt Ricoh Imaging de Pentax Film Duplicator aan, een accessoire voor de Pentax 645D 2014. Met dit apparaat kun je kleinbeeld- en middenformaatfilm fotograferen.

Pentax Film Duplicator

Ricoh Imaging toont de nieuwe producten op de CP+-fotobeurs, van 13 t/m 16 februari in Yokohama, Japan.

afbeelding van RH Boks

Ongetwijveld zal deze Pentax een vriendelijker prijskaartje hebben dan de 3 andere concurenten met dezelfde CMOS sensor.
Ik gun Pentax een goede verkoop en zie het als een waardevolle aanvulling op het aanbod middenformaat. Misschien wel de beste optie tot nu toe.

afbeelding van Anonymous

Hoewel te verwachten is dat het prijskaartje een nulletje te veel zal bevatten voor mijn portemonnee weet ik nu al dat ik toch graag eens met zo'n camera zou willen rondlopen ...
Ik ben serieus blij dat Ricoh het hele scala van Pentax blijft ondersteunen en daarmee het totaal pakket in stand houd .. De toekomst voor het Pentax merk ziet er goed uit.

afbeelding van RHBoks

Als ex anaoloog Hasselblad (HB) gebruiker merk ik dat HB steeds verder van het padje af gaat. De gepimpte Sony A99 is daar het bewijs voor.
Het gehele HB concept van nu (de H serie) is gebaseerd op de FUJI 645X met Fujinon objectieven gecombineerd met Kodak CCD en nu met een Sony CMOS allemaal niets mis mee, maar de vreemde uistappen naar de A99 en de RX100 etc doen het merk geen vertrouwen meer uitstralen. Het was nog anders geweest als ze een eigen body hadden gemaakt van bijvoorbeeld 100% puur titanium of paladium met de verder uitstekende Sony sensors ingebouwd in combinatie met een assortiment Zeiss objectieven. Lang verhaal kort als ex HB gebruiker zie ik de Pentax momenteel als een uitstekend product voor allround MF gebruikers.