Pelican Imaging toont visie op toekomst smartphonefotografie

jesse kraal 1567 0
Het Californische Pelican Imaging werkt aan een smarpthonecamera met meerdere kleine lensjes. Door te werken met 16 of 25 optische elementen, kan de sensor diepte meten en daar kun je leuke dingen mee doen. Met een video laten ze zien wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Begin mei schreven we al over Pelican Imaging, het Californische bedrijf waarin Nokia een belang heeft genomen. Het speerpunt van dat bedrijf is een sensor waar niet één maar zestien of zelfs vijfentwintig kleine objectieven zitten. Door de kleine onderlinge verschillen tussen de verschillende opnames, is de sensor in staat diepte vast te leggen.

(Theoretisch) beter dan Lytro

Qua technologie lijkt het systeem op dat van Lytro, in beide gevallen is achteraf scherpstellen mogelijk. Hoewel Lytro al daadwerkelijk haar product in de winkel heeft liggen, lijkt de techniek van Pelican Imaging 'slimmer'. Van de oorspronkelijke 16 megapixels blijven er acht over, daar waar de Lytro beelden produceert met een resolutie van net aan één megapixel. Een ander voordeel is dat de module van Pelican ook video kan opnemen.

Een nieuwe promotievideo van Pelican Imaging laat zien dat het systeem meer toepassingen heeft. Zo kun je eenvoudig de afstand tussen twee punten in je foto meten. Indrukwekkender is de mogelijkheid een 3D-scan te maken van een object. 3D-Printers zijn sterk in opkomst en een eenvoudige manier om met je telefoon een 3D-scan te kunnen maken, kan die markt een flinke extra zet geven.

Lumia met Pelican-module?

Gezien de investeringen van Nokia in Pelican Imaging lijkt een Lumia-toestel met deze techniek vooralsnog het meest voor de hand te liggen. Wij kunnen alvast niet wachten!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse