Paulien Oltheten wint Dutch Doc Award 2012

Jasper van Bladel 2401 0
Fotograaf Paulien Oltheten heeft de Dutch Doc Award 2012 gewonnen. Dat deed ze met haar fotoserie 'Photos from Japan and my archive'. De jury vond de serie 'visuele mensenkunde'. Ze kreeg de prijs uitgereikt van PvdA-kamerlid Ronald Plasterk.

Oltheten fotografeerde de beelden uit haar serie 'Photos from Japan and my archive' voor het grootste deel in Japan. Op straat, waar ze mensen en hun gedragingen vastlegt. Volgens Plasterk is Oltheten een 'geboren observator en intelligent verteller'.


Ronald Plasterk en Paulien Oltheten tijdens de uitreiking

Visuele mensenkunde

De jury, voorgezeten door Lejo Schenk, zegt dit over haar fotoserie: Een argeloze kijker zou in de war kunnen raken door de terloopsheid van het project. Het is een vorm van visuele mensenkunde, die in feite klassiek documentair is. Dit is geen verhaal over een gebeurtenis of over een persoon. Dit is een vertelling over kijken. Over het meedogenloos precieze kijken door Paulien Oltheten. Je raakt verslaafd aan haar details, haar verbanden, haar ontroering over een houding.'

Tropenmuseum

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De winnende serie van Oltheten is nog tot maandag 11 juni te zien in het Tropenmuseum Amsterdam. Ook zijn de fotoseries van de genomineerden Carel van Hees, Bertien van Manen, Anouk Kruithof, Milou Abel en Sarah Carlier daar te bekijken.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper