Paul Graham wint Hasselblad Award 2012

Jasper van Bladel 1609 0
De Britse fotograaf Paul Graham wint dit jaar de prestigieuze Hasselblad Award. Als prijs ontvangt hij één miljoen Zweedse kronen van de camerafabrikant. Dat komt neer op 105.000 euro.

De jury prijst Graham om zijn groot, maar toch samenhangend oevre van gevoelige en subtiel politieke foto's. Ook merken ze op dat hij in zijn al bijna veertig jaar durende carrière voortdurend bezig is geweest met het innoveren van zijn werkwijze en fotografie. Ze vinden Paul Graham een van de meest briljante fotografen van zijn generatie.

Pittsburg
Foto © Paul Graham - Pittsburgh, (Man Cutting Grass) uit 'a shimmer of possibility'

Boeken

Naast de vele exposities van zijn werk heeft Graham sinds 1983 fotoboeken uitgebracht. Zijn meest bekende en gezochte boeken zijn A1 – The Great North Road (1983), Beyond Caring (1986) en Troubled Land (1987). Een ander bekend boek van Graham is 'A shimmer of possibility' uit 2007.

Eigenlijk zijn dat twaalf boeken met daarin korte fotoverhalen over het alledaagse leven in Amerika. Er gebeurt niet veel in de series. We zien een man wachtend op de bus en een koppel dat boodschappen richting huis draagt. De alledaagse werkelijkheid, waarin niets echter uitgesloten is. Vandaar 'A shimmer of possibility'.


Foto © Paul Graham -  Madrid, (One armed man) uit New Europe

Hasselblad Center

De Hasselblad Award wordt sinds 1980 jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf die volgens de jury een grote bijdrage heeft geleverd in de fotografie. Er is een tentoonstelling van het werk van Paul Graham geopend in het Hasselblad Center in Göteborg.

Paul Graham

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper