Patenttekeningen van Panasonic, is dit de LF2?

jesse kraal 2409 0
De Panasonic LF1 is samen met de LX7 het topmodel van Panasonic's lijn compactcamera's. Hoewel de LF1 nog geen jaar oud is, hebben we sterke aanwijzingen gevonden die kunnen wijzen op een opvolger. Deze Panasonic LF2 zou bijvoorbeeld een betere elektronische zoeker kunnen hebben.

Update: Vergissen is menselijk, zo blijkt. Dit is namelijk niet de opvolger van de LF1, maar de nog verse Panasonic LZ60 die aan onze aandacht was ontsnapt.

Compactcamera's hebben doorgaans een kortere levensloop dan modellen met verwisselbare objectieven. Zo mag deĀ Panasonic LF1 eind april zijn eerste kaarsje uitblazen, maar de vraag is of camera dat haalt. We zijn patenttekeningen op het spoor gekomen die wijzen op mogelijke opvolging voor de LF1.

Veranderingen

In de basis lijkt de camera uit de patenttekeneningen, die we voor het gemak alvast de Panasonic LF2 zullen noemen, sterk op de Panasonic LF1. Zo zien we een handzame compactcamera met een kleine evf linksboven het display. Op details verschilt het toestel echter. Zo is er aan de voorzijde van de LF2 een handgreep te zien en verhuist het dioptriewieltje van de evf van links naar rechts naast de zoeker. Leg je de tekening van de Panasonic LF2 over een foto van de LF1, dan valt verder op dat de plaats van het objectief is veranderd.

Hoewel dat opzichzelf geen schokkende wijzigignen zijn, vermoeden we dat ze wijzen op het gebruik van een ander type evf. In de Panasonic LF1 heeft de elektronische zoeker slechts 200.000 beeldpunten, een betere zoeker is dus geen overbodige luxe. Of Panasonic voor de LF2 ook een andere sensor gaat gebruiken is nog afwachten. In de LF1 zit dezelfde beeldchip als in de Panasonic LX7, maar wordt deze niet als multi-aspectsensor gebruikt waardoor de effectieve resolutie iets hoger ligt.

Panasonic LF2
De vermoedelijke Panasonic LF2 als overlay over de LF1. Het is natuurlijk maar de vraag of de camera dezelfde afmetingen krijgt als zijn voorganger, wel is goed te zien dat de positie van het objectief is veranderd.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse