Patenten tonen lichtsterke primes voor aps-c van Canon en Tamron

jesse kraal 2161 4
Op het Japanse Egami zijn een tweetal patenten op gedoken die wijzen op de ontwikkeling van standaardobjectieven met een vast brandpunt voor aps-c-camera's. Daar waar Canon lijkt te kiezen voor een voordelig maar minder lichtsterk objectief, opent Tamron mogelijk de aanval op de Sigma 30mm f/1.4 DC.

Laten we beginnen bij Canon, van dat merk is op Egami een patent verschenen voor een 30mm f/2.8. Daarmee zet Canon niet in op lichtsterkte, er zijn immers ook voldoende zoom-objectieven op de markt met een vergelijkbare lensopening. In plaats daarvan verwachten we dat Canon met de 30mm, als hij ooit komt, wil inzetten op prijs en formaat. Dit hebben ze ook gedaan met de EF 40mm f/2.8 STM, die behoorlijk compact en (afgaande op de straatprijs) niet al te kostbaar is.

Momenteel heeft Canon maar één vast objectief met vast brandpunt met ef-s-vatting, de 60mm f/2.8 Macro. Zeker een standaardobjectief zou een goede toevoeging zijn, momenteel moeten Canon-gebruikers hun heil zoeken bij Sigma of een veel duurder EF-objectief van Canon aanschaffen. Wat ons betreft mag een 30mm f/2.8 dus liever vandaag komen dan morgen.

Nikon 35mm DX
Canon kan wel een voordelig standaardobjectief voor het EF-S-systeem gebruiken. Grote concurrent Nikon heeft al een vergelijkbaar objectief, al is deze met f/1.8 wel lichtsterker.

Tamron 35mm f/1.4 of f/1.8

Ook Tamron ziet ruimte in de markt voor standaardobjectieven voor aps-c-camera's en publiceert een patent, eveneens te zien op Egami, dat maar liefst elf verschillende ontwerpen beschrijft. Brandpuntsafstanden varieëren van 32,17mm tot 37,2mm, de maximale lensopening loopt van f/1.34 tot f/1.81. Gezien de verschillende patenten, lijkt een 35mm f/1.4 of f/1.8 het meest voor de hand te liggen. Vooral met een f/1.4 zouden ze de aanval  openen op Sigma, dat al jarenlang succes heeft met haar 30mm f/1.4. Onlangs verscheen daarvan een nieuwe versie, een uitgebreide review daarvan lees je in DIGIFOTO Pro 1.2013. We kunnen je vast verklappen dat Sigma de lat hoog legt voor Tamron.

Upmarket

Of en wanneer de Canon- en Tamron-objectieven op de markt zullen verschijnen is verre van duidelijk, het gaat nu nog slechts om patentaanvragen. Wel zien we dat zowel Sigma als Tamron zich met nieuwe producten steeds hoger in de markt plaatsen. Een hoogwaardig 35mm-objectief van Tamron zou wat ons betreft prima binnen die strategie passen.

Sigma 30mm f/1.4
Besluit Tamron met een 35mm f/1.4 te komen, dan zal deze Sigma de grote concurrent zijn. Valt de maximale lensopening iets kleiner uit op f/1.8, dan is er voor Nikon DX-gebruikers natuurlijk de Nikkor 35mm f/1.8 als tegenhanger.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ja... maar canon heeft wel weer een 50mm 1.8 die veel goedkoper is dan die van nikon en een zeer nette kwaliteit oplevert voor 99 euro of lager.

afbeelding van Julian

De Nikon AF-D 50mm f/1.8 kost een paar tientjes meer. Alleen geen autofocus op de instapbodies...

afbeelding van peter w

een tamron 35 F1,8, optisch beter dan nikkor af-d 35 F2 maar van dezelfde compactheid, dat zou mooi zijn. Van mijn part mag er ook Nikkor op staan, heb ik niks op tegen.
Aan 35 F1,4 is er al keuze genoeg, allemaal mooie, maar zware bakken.

afbeelding van Julian

Er is nog geen 35mm f/1.4 in aps-c-uitvoering. Dat zou best compact kunnen. Kijk maar naar de Sigma 30mm 1.4.