Patenten: Nikon 16-85mm f/4.5 en 28mm f/1.8

jesse kraal 1654 1
In Japan wordt mogelijk gewerkt aan twee nieuwe Nikkor-objectieven. Van de 16-85 f/4.5 DX is al een patent te bekijken, volgens NikonRumors komt er dit jaar ook een nieuwe en verbeterde versie van de 28mm f/1.8 voor fullframe-camera's.

Nikon heeft momenteel al een 16-85mm-objectief in het assortiment, maar deze heeft een niet-constant maximaal diafragma van f/3.5-5.6. De opvolger van dit objectief zal wel een constant maximaal diafragma krijgen. Bijna dan, want volgens het patent bedraagt de grootste lensopening op 16mm f/4.3 en op 85mm f/4.7. Een klein verschil waar alleen een kniesoor van wakker zal liggen.

Volgens het patent op Egami blog gaat het om een ontwerp met zeventien elementen in dertien groepen. Drie van die elementen hebben asferische oppervlaktes. Het objectief is (net als het huidige model) enkel geschikt voor de DX-camera's van Nikon.

Nikon 28mm f/1.8

Een 28mm f/1.8 zagen we nog niet eerder in het assortiment van Nikon, toch wordt er volgens NikonRumors hard gewerkt aan zo'n objectief en moet deze nog dit jaar gepresenteerd worden. Momenteel heeft Nikon alleen een AF-D 28mm f/2.8, in het verleden is er ook een kostbare AF-D 28mm f/1.4 leverbaar geweest. Veel is er nog niet bekend over de nieuwe 28mm, we weten alleen dat het objectief waarschijnlijk compact van formaat zal zijn en niet zal beschikken over VR-beeldstabilisatie.

28mm
Links de huidige AF-D 28mm f/2.8, rechts de inmiddels uit productie zijnde AF-D 28mm f/1.4

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Marcel Samson

Waarom maken ze die lens niet f/3.5-f/4.5? Je verliest nu weer lichtsterkte aan de wijde kant, en wint maar een klein beetje aan de tele kant...