Patent voor op video-aangepaste vatting van Canon

jesse kraal 3237 2
Canon maakt sinds 1987 gebruik van de volledig elektronische EOS-vatting en gebruikt deze behalve voor fotografie tegenwoordig ook voor video. Filmers kiezen veelal echter voor volledig mechanisch te bedienen objectieven omdat elektronische aansturing van focus en diafragma niet de beste resultaten geeft. Canon werkt mogelijk aan een nieuwe vatting.

In een patent van Canon is een nieuwe vatting te zien, die het leven van dslr-filmers mogenlijk iets makkelijker kan maken. Uit een patent op het Japanse Egami-blog kunnen we opmaken dat het om een vatting gaat met een tweede serie elektronische contacten.

Vatting

Waar de extra pinnen exact voor gebruikt worden blijft gissen, maar we kunnen ons zo voorstellen dat traploos elektronisch scherpstellen en traploos diafragma-instellen tot kanshebbers behoren. Je zou dan via de camera dan focuspull's kunnen maken, iets wat overigens met een wat omslachtige methode ook met de Magic Lantern-firmwarehack mogelijk is.

Of Canon daadwerkelijk met een aangepaste EOS-vatting komt is nog afwachten en als deze komt is het nog maar de vraag of deze naar dslr's komt of voorbehouden blijft aan de Cinema EOS-camera's van Canon. Uiteraard vraagt een aangepaste vatting ook om aangepaste objectieven met een extra set contactpunten. Wel lijkt het aannemelijk dat deze nieuwe vatting compatibel blijft met de huidige EF-objectieven.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van SK

Yeah! Canon gaat weer met vattingen aan de haal. Weer een goede reden om geen Canon te kopen.

afbeelding van damaster

Een aanpassing in de contacten wil nog niet zeggen dat de apparatuur niet meer bruikbaar is met elkaar, en misschien komt Canon wel met een geheel nieuwe productlijn en is het daar voor bestemd.
Je moet sowieso Nikon hebben, da's veeeel beter. ;o)